2019-05-28 226 views
星期日嘅KCC 人流極少,最適合慢慢食,慢慢歎個優質又優惠嘅午餐,個人推介 - 夏麵館先講店舖位置,此店位置@KCC 8樓,連接葵興地鐵站,搭地鐵嚟全程有冷氣,落雨都唔怕濕身 。由於位於工商業區,主要客源係附近嘅工廠,寫字樓員工。所以平日放工後、星期六/日,人流都唔多,基本上唔駛等位,非常吸引!夏麵館嘅午市套餐連星期日都有,套餐有小食/點心,主食 - 麵/飯,飲品,價錢由$54 - $80,想豐富啲可以加$ 升級小食/點心,又可以加$ +甜品,配搭多元化,豐儉由人。今日二人行,所以有兩款點心,我哋點咗涼拌粉皮,生煎包(2個),排骨擔擔麵 x2,凍豆漿 x2。涼拌粉皮 - 粉皮晶瑩爽口,配香濃嘅芝麻醬,同清爽嘅青瓜就最夾喇!份量唔少,同坊間一份正價前菜差唔多 生煎包 - 其實個包本身幾好,麵皮略甜鬆軟,菜肉餡鹹味適中,只可惜唔係即叫即煎,而係略為煎過放入保温備用,所以外皮非常油膩 排骨擔擔麵 - 炸豬扒出準參差!我點咗兩份,其中一份非常鬆脆,但梳打粉味濃郁 另一份相對較乾,但就冇梳打粉味 之前去另一分店,都有同樣問題,希望師傅們以後可以輕手啲啦!至於擔擔麵嘅湯底,係「賣飛佛」,花生醬

另一份相對較乾,但就冇梳打粉味
之前去另一分店,都有同樣問題,希望師傅們以後可以輕手啲啦!至於擔擔麵嘅湯底,係「賣飛佛」,花生醬香濃之餘又唔油膩,非常清爽
我經常連湯都飲晒

飲品 - 有冷熱豆漿,汽水,仲有酸梅湯(汽水要加$)。

店內仲有熱茶,俾你慢慢歎,試問仲有邊度可以食兩粒鐘午餐而唔俾人趕吖!

• 排骨擔擔麵