2018-12-25
臨近聖誕,公司通常都會來一個節日聚餐輕鬆一下本身以為24/12,點知原來有幾個同事24/號都仲要出去做嘢,於是改早左再星期五食,當賀埋冬至;本身有唸住叫pizza外賣,但原來有同事晚上親友gathering 都係叫pizza,所以就決定外出覓食不過又由於臨近冬至,新蒲崗的餐廳多一早爆滿又難等大枱位,唯有向外求,直奔往九龍城區,同事發現富豪東方的意廊有semi buffet,咁都幾好,main course + 沙律bar 及冷盤 放題,咁main course 是即叫即整,有別於普通buffet一早整好一盤,確保新鮮炮製即日book 一行6人都有位,1點鐘到達時,餐廳其實都唔係好多客人,畢竟九龍城區也沒有太多office,又或太多選擇平日的lunch semi buffet $118起,主菜選擇也有不少,從海鮮的香煎鱸魚、大蝦帆立貝,至羊架牛扒都有,想食得casual點,也可以選擇 燒牛肉法包三文治面薯條,大家點完餐後,都立即叠埋心水前往沙律吧沙律吧為處於餐廳正門的位置,不算很大,但麻雀雖小 五臟俱全,Cold cut 、沙律菜、特色沙律之類煙鴨胸厚肉,油脂甘香而不膩;Ham plat
於是改早左再星期五食,當賀埋冬至;
同事發現富豪東方的意廊有semi buffet,
畢竟九龍城區也沒有太多office,又或太多選擇
平日的lunch semi buffet $118起,
主菜選擇也有不少,
從海鮮的香煎鱸魚、大蝦帆立貝,至羊架牛扒都有,
想食得casual點,也可以選擇 燒牛肉法包三文治面薯條,
大家點完餐後,都立即叠埋心水前往沙律吧
沙律吧為處於餐廳正門的位置,不算很大,
但麻雀雖小 五臟俱全,
Cold cut 、沙律菜、特色沙律之類
煙鴨胸厚肉,油脂甘香而不膩;
Ham platter,我試了中間沒有甜椒那款,意外的易入口,不會鹹
特色沙律中,這款蜜糖南瓜野菌沙律十分有驚喜,
南瓜本身夠清甜,加上少少蜜糖提味,更覺香甜,
我也忍不住再食多一轉;
沙律吧的另一邊就是 沙律配料及各種醬汁
小巧的沙律吧竟也有這麼多的選擇,
不亞於平常酒店的份量
是日餐湯 南瓜忌廉濃湯
餐包用暖燈照著,麵包種類都有2-3款
站在旁邊都聞到陣陣麵包香氣,
於是我第一輪都忍唔住夾左一圓型小麥餐包加少少沙律同cold cut
餐包是備受全部同事讚賞,無論是圓形或是係長型,
有人在主菜來前忍不住encore一次,
粟米蛋餅外型不俗,但沒有餐包的驚喜,所以被比下去了
同事分別點了香煎鱸魚
我也嚐了一點,肉質煎得實淨,不鬆散,
與稍酸的蕃茄醬十分夾
西冷牛扒 7成熟,中間確實做到略呈粉紅
肉質夠冧,牛味也不賴,
但略感份量稍少,
所以主菜後,有男同事要再出左去拎多轉沙律吧
而我的則點了 燒牛肉法包三文治 伴薯條
確實是比較輕盈的選擇,我仲將個薯條happy share 比大家
車打芝士味道不太濃郁,燒牛肉味淡,
法包質地一向是稍硬兼乾身,中間有沙律菜搭配,補足濕潤感
整體感覺也不錯,
薯條則十分搶手,即炸,外脆內軟,
油溫夠,所以多餘油份沒有反索回薯條內
簡單以黑椒、鹽調味,剛剛好的味道
跟餐還有甜品:牛奶布甸
甚有驚喜的甜品,奶味香濃,甜度適中
從杯底一看,原來加了雲呢嗱籽,怪不得味道如此吸引
總體來說,是性價比十分高的酒店半自助午餐呢
餐廳內部環境也是一個吸引點