2018-09-16 55 views
這天在尖沙咀放工, 去到阿士厘道 找地方吃晚餐。 見到唔少日式餐廳同韓式餐廳。 鍾意食韓式燒烤的朋友 就提議去元祖麻浦,貪佢夠正宗地道。時間未到 六點,所以餐廳仲未坐滿。餐牌除咗單點仲有唔少二人三人四人套餐可供選擇。 二人餐已包括湯, 兩三碗燒烤肉類, 好抵食。調味料很齊全, 有海鹽同韓式豆醬。 另外有洋蔥豉油甜甜地。當然唔少得前菜有六小碟。 款款都好美味。 右上角好像魚蛋絲, 有款 魚仔乾唔錯, 甜甜地,少少脆,好有魚味。 泡菜味道標準, 甜薯仔 是我們的至愛。另外, 每臺爐邊也設置泡菜蛋和粟米芝士蛋。 大概燒到中途, 芝士蛋也可以拉絲, 好"芝"味。每枱也奉送一籃新鮮生菜, 可包住烤類同吃。純豆腐海鮮湯( 三選一) 純豆腐湯裏面好多蜆肉, 湯好鮮甜, 仲有蛋花豐富好味。滾熱辣飲最正。我們選了牛肉拼盤二人餐$398(雪花牛肉,調味烤牛肉, 牛脷,牛五花)。 雖然是二人餐,但份量都唔少。雪花牛肉不經醃製, 肉味濃, 建議可蘸海鹽。調味牛肉甜甜地, 有牛味而且有肉汁。牛脷切得較薄, 記得唔好燒咁耐。 肉質带爽唔錯。 牛五花切薄片, 經調味稍為燒一下 油花逼出後更惹味。 吃完一輪烤肉我哋

時間未到 六點,所以餐廳仲未坐滿。

調味料很齊全, 有海鹽同韓式豆醬。 另外有洋蔥豉油甜甜地。

每枱也奉送一籃新鮮生菜, 可包住烤類同吃。

牛肉拼盤二人餐
牛五花

我們選了牛肉拼盤二人餐$398
(雪花牛肉,調味烤牛肉, 牛脷,牛五花)。
雖然是二人餐,但份量都唔少。
雪花牛肉不經醃製, 肉味濃, 建議可蘸海鹽。
調味牛肉甜甜地, 有牛味而且有肉汁。

牛脷切得較薄, 記得唔好燒咁耐。 肉質带爽唔錯。

牛五花切薄片, 經調味稍為燒一下 油花逼出後更惹味。

吃完一輪烤肉我哋又想試下個人蔘雞湯。
人蔘雞湯

製作需時大概要等20分鐘。
湯底好濃, 有淡淡嘅蔘味。 隻雞已經煲到骨都溶, 啲肉更加係一撕就開。 雞入面釀入了米飯, 令到個湯較為杰身, 有蔘味嘅雞粥, 幾飽肚而且飲咗好舒服。
牛肉拼盤二人餐
人蔘雞湯