2020-03-20
最近新型肺炎疫情依然嚴峻,所以唔少同事都會選擇買外賣返公司食。前幾日外賣左點心,今日經過康強街,喺橫巷發現呢度開左間「得龍生哥美食」。 見到張賀年招紙寫住「得龍大飯店」,問過門口個阿姐,原來呢間真係早前結業嘅粵菜老店「得龍大飯店」所開嘅外賣店。反正午飯還沒想到吃甚麼,一於試下。餐牌只有 5 款外賣快餐,今次揀左個臘腸排骨飯同一份小食:沙爹豬皮特大魚蛋。見到啲阿姐全部都有戴口罩同手套,感覺衛生,令人食得安心。去左附近公園抖下氣,一個人慢慢食。臘腸排骨飯 ($40):跟飯會附送盒裝飲品,蒸餾水或例湯。今日例湯係青紅蘿蔔粟米豬骨湯,雖然等左一段時間先飲,但係湯身仍然熱辣辣,味道清淡而不油膩,真材實料,最重要是飲完沒有乾涸感覺,肯定無落味精。排骨好鮮味,臘腸惹味但唔鹹,豉油杰得嚟甜甜哋,最鍾意就係可以按自己嘅喜好而調教豉油的份量。沙爹豬皮特大魚蛋 ($15):魚蛋雖然只有 3 粒,但粒粒都大過乒乓波,食落爽口彈牙,有咬勁,質感實在。豬皮夠腍,而且仲好入味,最正就係啲沙嗲汁,辣中帶甜,非常香濃,令食物嘅味道昇華到另一個層次。店舖另外有做盆菜外賣,有機會一定要試下。
去左附近公園抖下氣,一個人慢慢食。