2024-08-25 177 views
久違的想食下麻辣香鍋,記得以前食過十二味晏就既香鍋又抵又好味,今次又再黎喇,因為香港唔係好多地方有麻辣香鍋食嗌左個外賣二人餐,包左個麻辣香鍋(有牛肉、餐肉、薯仔、蓮藕、雞翼同油麥菜)、兩碗白飯同小食(揀左涼拌青瓜),本身其實想食肥腸而且覺得餐肉同麻辣好似唔係好夾所以有諗過嗌自選鍋,但呢個二人餐抵食啲所以就揀左呢個,結果完全冇後悔,原來餐肉先係最夾既餸!仲有蓮藕都係!佢啲料應該全部都炸過,又香又脆脆地又吸哂啲麻辣味,而且份量好多,個外賣盒擺係飯碗隔離就睇得出有幾大份,啲料唔係碎上,餐肉大大塊有起碼8塊,雞翼又係半隻咁上。而且個香鍋望落好似好油,但又冇油膩既感覺,食食下有啲咸,不過配埋飯食係啱啱好既,揀左小辣,感覺係等於譚仔十小,下次可以挑戰中辣,同埋孜然味重過花椒味,如果中意麻既建議要加麻。個涼拌青瓜就冇咩特別,個汁係鎮江醋+蒜味。另外仲嗌左個回鍋肉,呢個就真係咸左啲,可能廚房咁啱失手落多左鹽,我準備買啲椰菜花加落去炒咁個味應該就啱了,$98黎講份量都好足既呢間分店啲姐姐好nice,同埋環境都闊落乾淨,個商場又有好多得意野睇,就算嗌外賣都包得好好唔驚漏油,下次會再黎試下其他野食!

外賣二人餐
麻辣香鍋