2022-05-29 592 views
中午行咗去紅磡食飯,之前成日經過「紅椒力量」,但幫襯都係第一次。我喺門口睇佢一系列嘅餐牌已覺得花多眼亂🙈,午餐選擇超過二十款,鹹蓋港式滋味同埋東南亞風情。店員非常好客,見我哋頭痕嘅樣子,就主動作出介紹👍。午餐除咗選擇多之外,價錢亦都好相宜,人均消費四五十蚊就搞掂,難怪有咁多街坊幫襯。新加坡海南雞飯($51),套餐內容好完整🥢,有齊例湯、香油飯同三色醬料。先講海南雞,雞肉好入味,肉質夠嫩滑,雞皮爽而不膩,師傅好手勢🐔,但扣分位係並非去骨,唔啱我呢啲小朋友食,講笑啫,哈哈。🍚油飯令人喜出望外,齋睇色水覺得無乜特別,不過原來勁香,油份適中,飯質軟熟。唔鍾意食飯嘅我都成碗食晒!至於例湯就屬正常水平啦,唔味精嘅。美式什扒($78),呢個餐係我同事點,大食嘅佢食完都話飽晒🤰。菜式擺盤精美,絕對唔係求其將啲肉放埋一齊。食雜扒可以一次過滿足多個願望,集豬扒、牛扒、雞扒、雞翼、香腸同火腿於一身,切都切到手軟啊。🍕肉嘅質素都唔差,唔係用鬆肉粉醃到過晒火嗰種。醬汁要咗洋蔥汁🧅,幾惹味,分開上可自己控制落幾多。伴菜有手切薯條同瓜菜,唔夠食仲可以加$10要飯或者意粉。扒餐跟餐包同羅宋湯,兩樣都唔馬虎。🥖麵包熱辣
美式什扒
扒餐跟餐包羅宋湯,兩樣都唔馬虎。🥖麵包熱辣辣,口感鬆軟;而湯品就好足料,酸酸哋令人開胃。
飲品方面🥤,凍飲加$3,特飲加$10,即使加埋飲品都仲係好平。我要咗珍多冰,大大杯,冰涼消暑,椰香味濃🥥,又唔會太甜。同事要咗凍咖啡,佢話都OK。
總括嚟講,🌶紅椒力量係抵食夾大份嘅代表,食物質素不俗,價錢大眾化,絕對可以一再到訪。最後,雖然呢度環境無好靚嘅裝修,但整體都算乾淨企理,客人坐得舒服😀。
2022-05-12
$70 (Lunch)