2020-02-11 64 views
今日去咗天水圍,係天澤商場搵地方食番個lunch,見到呢間日式餐廳入面都有幾多人食嘢,直覺覺得佢哋會幾好食,所以入去是旦食。入到去感覺到啲裝修都幾有日本餐廳feel,揀咗個和式卡位坐,卡位牆上面有好多日文嘅poster,加埋個日式天花燈,成功令人有置身日本餐廳嘅環境嘅感覺。叫咗蒲燒🔥鰻魚朴葉飯,有埋一碗麵豉湯,價錢係八十六蚊,又叫埋鹽🧂燒油甘魚頭($125)。鰻魚飯上枱時好有特色,唔係用碗或者碟頭飯咁上枱,而係用一個連蓋嘅日式木盒上枱,打開木盒嘅蓋就見到有一大塊葉包住啲飯同埋鰻魚,未食已經覺得有驚喜,覺得佢哋一絲不苟,當然,至緊要係鰻魚肥美可口,正😋。燒油甘魚頭係我嘅至愛,脆卜卜之餘又有美味豐富omega 3👍。