2021-11-20
今日同男朋友去旺角睇梅艷芳,套戲2個幾鐘頭,決定食少少泰國嘢先入場,我地點咗幾樣醫肚。泰式燒魷魚一隻中size魷魚,魷魚爽滑彈牙,如果再燒得稍為燶一點,會更香。用來配的青辣汁調味剛剛好,唔會太濃唔會太辣,不錯。軟殻蟹軟殼蟹切了一件件上碟,份量應該有超過一隻,唔算多炸粉,香脆十足,非常邪惡。始終是炸物,難免有d油膩。泰式清炒芥蘭蒜蓉炒芥蘭,帶有一點輕微的辣,食落都唔錯,份量多,好新鮮靚。泰式菠蘿炒飯份量十足,每人起碼食左4小碗,而且係下午餐套餐$42,價錢超值,用料亦唔馬虎,有菠蘿,提子乾,雞肉,泰式臘腸,而且還有海量嘅豬肉鬆。唔油,炒飯炒得粒粒分明,而且好惹味。椰汁跟餐嘢飲,加$2叫了椰汁,好好味,椰汁香濃香滑。我哋兩個人一齊飲一杯,有啲唔夠喉。整體上都不過不失,叫套餐好抵,套餐超值得來質素都唔錯仲有杯嘢飲。
泰式燒魷魚
軟殻蟹