2016-08-23
屋企冇水,媽咪又想食中餐,近近哋試吓呢間囉,7點嚟到,Er冇人嘅?呢度主打新疆菜,羊肉最出名㗎喎,不過我哋都唔食羊肉,唯有食啲簡單啲嘅小菜啦。成間舖入面有好多寫滿菜色嘅黑板,睇到眼都花埋,都係睇返menu好啲海底椰燉豬展 ($48)鍾意佢夠多湯渣,好開心有咁多舊海底椰食!清澈滋潤冇味精,雖然大部份人都係鍾意湯落鹽,但我屋企就唔係喇,所以如果啲鹽可以另上就更加好啦半隻話梅雞 ($108)雞肉上淋滿酸酸哋嘅話梅汁,話梅味好濃郁非常開胃;雞肉滑嫩,不過未夠入味,如果隻雞用話梅汁再醃耐啲及可以熟多少少就最好啦海鮮雜菜煲 ($88)落單時講咗少油少鹽,的確做到!湯底非常清甜,唔會太鹹,而且一滴油都冇,媽咪食得非常高興;海鮮種類唔hea,有蜆肉、鮮蝦、鮮魷、鮑片、蝦乾等;菜有西蘭花、菜心、勝瓜、白菜;冇味精嘅湯底令各食材嘅鮮味更加突出家鄉清蒸豆腐 ($58)真係非常清蒸,鍾意濃味嘅朋友應該會癲咗;豆腐好滑,旁邊又有幾條菜心,成晚食咗好多菜,真係非常健康蛋白杏仁茶 ($38)好香杏仁味,冇平時開粉嗰啲咁滑溜,應該係自家打杏仁做嘅,連埋蛋白一齊食口感好好;媽咪好鍾意食,因為唔甜丫嘛😂食到咁上吓,越嚟越
海底椰燉豬展
話梅雞