2019-12-14 12 views
丼瀛是一間位於工廈內的樓上日本菜館,原本定價已經不貴,最近因為市道不好,餐廳仲做緊特價,星期一二晚市七折,星期三四六晚市則有八折,星期六日及假期午市指定餐牌仲有半價,非常抵食,所以每晚都幾多人幫趁,基本上七點後就開始多人。餐廳名有個丼字,一聽就知主打食丼飯,不過除左不同款式的海鮮丼,丼瀛嘅小食、串燒、壽司都一樣多選擇。松葉蟹肉冷豆腐($58)冷豆腐上面有松葉蟹肉和蟹籽,豆腐幾滑,松葉蟹肉鮮甜沒有雪味。芝麻雞翼($48)雞翼炸得夠脆,但肉賣卻唔會太乾,食落亦唔會好油。什錦天婦羅($78)什錦天婦羅包括蝦、矮瓜、冬菇和南瓜,天婦羅炸漿香脆,不會過厚,我最鍾意蝦天婦羅,蝦肉夠大隻蝦肉亦結實。左: 劍魚腩壽司($56)右: 松葉蟹肉蟹膏壽司($56)劍魚腩幾肥美,壽司飯都握得夠實。海鮮鍋配烏冬($128+$20)海鮮鍋內有松葉蟹腳、蝦、青口、大蜆等多款海鮮,另有豆腐、本菇、菜、粉絲和冬菇,都幾足料。湯底味道很濃郁,不過建議盡快吃,否則湯底會越煮越鹹。松葉蟹腳很多肉,不過師傅沒有預先剪開蟹殼,食得較麻煩。加$20可以轉烏冬,烏冬幾滑不會過腍。凍檸茶($26)最後飲返杯凍檸茶冉助清化。總結,食物雖

松葉蟹肉冷豆腐($58)

松葉蟹肉冷豆腐

芝麻雞翼($48)

雞翼炸得夠脆,但肉賣卻唔會太乾,食落亦唔會好油。

芝麻雞翼
什錦天婦羅($78)

什錦天婦羅

左: 劍魚腩壽司($56)

右: 松葉蟹肉蟹膏壽司($56)

劍魚腩幾肥美,壽司飯都握得夠實。
劍魚腩壽司 & 松葉蟹肉蟹膏壽司
海鮮鍋配烏冬($128+$20)

海鮮鍋配烏冬

加$20可以轉烏冬,烏冬幾滑不會過腍。
海鮮鍋配烏冬

凍檸茶($26)

最後飲返杯凍檸茶冉助清化。
凍檸茶

總結,食物雖然沒有太大驚喜,但勝力抵食,我星期四來晚市有八折,埋單每人$200已經夠飽。
$200 (Dinner)
芝麻雞翼