2017-12-12
入到元朗搵朋友食飯,地舖有好多唔同餐廳,揀到眼都花埋見到呢間門口裝修幾靚嘅舖頭就入咗去,入到去發現幾有cafe feel,舖頭唔算多座位,但係播住啲輕音樂幾舒服因為自己晏晝冇咩食嘢,所以夜晚勁肚餓,一於叫好多肉擦返餐首先係自家製bbq醬豬肋骨有兩大舊ribs,上面有好多醬,下面有黑松露薯蓉同埋三舊grilled嘅翠玉瓜個醬嘅味道好特別,比一般BBQ醬更香濃,因為有少少酸酸甜甜咁,好似加咗啲蕃茄醬,同埋有少少刺激嘅味道所以食唔停口好特別嘅係黑松露薯蓉,平時啲肉都係配普通薯蓉,但係配咗黑松露薯蓉有好香嘅黑松露味,令人食唔停,覺得呢個配搭好有心思第二樣嘅係德國鹹豬手,size係見過咁多鹹豬手入面最大最足料嘅豬手整得啱啱好,個皮金黃色,脆得嚟,唔會overcook,入面嘅肉好嫩,切一切就原全甩哂舊骨豬手配埋蜜糖芥末醬,個醬又可以點埋粗薯條,感覺呢個時候有杯啤酒就perfect嚕最後嚟食西餐都係想擦返塊牛扒,但又唔想叫太貴,咁啱佢做緊promotion,呢個紅酒牛扒都唔使$100如果想食靚啲嘅牛,就可以叫佢另外一個promote 緊嘅二人餐見好多couple都入嚟食,個餐有black angus
因為自己晏晝冇咩食嘢,所以夜晚勁肚餓,一於叫好多肉擦返餐
首先係自家製bbq醬豬肋骨
見好多couple都入嚟食,個餐有black angus,不過因為已經叫咗豬手同ribs,所以二人餐都係等下次再嗌
牛扒好juicy,因為想食熟啲,叫咗7成熟,入面肉質都keep到幾粉嫩,雖然唔係好貴嘅扒,但係都肥瘦有致
要讚下佢嘅紅酒汁,唔會澀帶微香,同牛肉好夾
嘢飲方面冇叫酒,因為同朋友第二日都要返工,所以叫咗兩杯兒童鴛鴦,貪佢好得意
原來兒童鴛鴦係阿華田同好立克兩溝,一上嚟嘅時候顏色係啡嘅,阿華田味較重
估唔到過咗一陣,杯野飲出現咗兩層顏色
原來密度較高嘅阿華田粉沉咗底,上面比較淺色嘅係好立克,飲落去上面個層又真係較重好立克味
好似變魔術咁,每次飲嘅時候都攪下,幾過癮