一排無食日式放題, 早前便相約好友去了位於旺角的八幡日本料理食放題.這裡不同時段入座,收費也有所不同, 由$158到$218不等, 入座計兩小時任食. 客人可以因應自己的需要而選擇時段, 我覺得這樣彈性較大.另外, 可以額外加$50做升級體驗, 可以點以下的食品, 所以我地也升級.友人愛食刺身, 所以第一時間點了生蠔,大蝦和帶子.生蠔已剝了殼, 也清得朝淨, 並加入了醬汁, 直接食便可. 友人話生蠔夠肥美, 也新鮮.接着, 友人試了大蝦和帶子. 大蝦好大隻, 肉質夠爽口, 而帶子色澤雪白, 又夠彈牙, 兩款都好味道, 佢話這個升級超值.由於我不食刺身, 所以升級體驗中只有兩款啱我食, 我就點了椒鹽蟹仔和蒸蛋.蒸蛋.蒸蛋質感尚算滑身, 由於我本身鍾意食濃味食物, 所以對於我來講略為淡一點.椒鹽蟹仔.這個就啱晒我, 加入椒鹽夠晒惹味. 蟹仔幾脆身, 入口帶少許辣, 令人不自覺食完又食,是佐酒的好拍檔.除了升級體驗的食物外, 仲有其他款式選擇, 例如前菜, 刺身, 壽司和手卷, 天婦蘿, 日式料理, 串燒等.友人點了一些刺身,雖然無升級體驗那些咁大隻, 但同樣新鮮, 鮮甜.我就先點了黃金焗蠔

這裡不同時段入座,

友人愛食刺身, 所以第一時間點了生蠔,
大蝦和帶子.

生蠔
大蝦和帶子

蒸蛋.
椒鹽蟹仔.
椒鹽蟹仔
是佐酒的好拍檔.

友人點了一些刺身,
雖然無升級體驗那些咁大隻, 但同樣新鮮, 鮮甜.
我就先點了黃金焗蠔.
蠔以芝士焗, 入口多了一份芝士味道, 蠔不是好大隻, 但幾嫩滑, 不乾身.
接着, 點了數款天婦羅.

當中包括蝦, 胡麻雞柳, 雞軟骨和芝士年糕.

炸漿算幾薄身, 不會太厚粉, 也不太油膩.
我最愛芝士年糕,
外層帶少許微脆, 內裡是半溶芝士, 外脆內嫩.
芝士年糕
蝦肉幾彈牙, 而胡麻雞柳炸得幾脆身, 肉質幾嫩滑, 入口多了一份胡麻的香味,
幾惹味.
也點了幾款串燒食,
包括鹽燒多春魚, 鹽燒牛舌和汁燒帆立貝.
鹽燒多春魚
鹽燒多春魚幾肥美,
時間控制剛剛好, 不會過硬.

鹽燒牛舌厚薄度適中, 帶點咬口.

相對之前兩款串燒,
汁燒帆立貝就較為遜色一點, 味道正常.

最後是甜品.

我地選了焦糖菠蘿,
炸朱古力香蕉, 芒果布甸和水玄信餅.

最驚喜是有水玄信餅, 較少放題有得食. 佢賣相精緻, 味道幾清新, 好啱食完一連串的肉類後食, 起中和作用.
Type of Meal
Dinner