2017-06-24
最近睇緊兩套日劇都有食燒肉嘅情節,見入面啲人食得咁過癮,於是同朋友提議不如去食日式燒肉啦。朋友本身suggest話牛角,但睇完餐牌之後見到盛八個日本和牛放題好吸引,所以最後就去咗盛八。🍴全長兩個鐘嘅放題有三款揀,我地兩個都揀咗B日本和牛🤤要留意返嘅係如果兩個人去,無得一個揀A另一個揀B或者C。因為A係75樣嘢任食,B同C係90樣任食。第一樣嘢上嘅就係大大塊嘅和牛,佢會畀把較剪你自己剪開佢。但問題係,塊和牛上嗰陣完全係一個啱啱係冰箱拎出嚟未解凍嘅狀態,好難剪。建議自己夾住塊牛係火上面解一解凍先開始剪。或者叫其他嘢一路食住先一路等塊牛溶雪😹另外叫咗啲海鮮:帆立貝、蜆、虎蝦同松葉蟹身,每樣都幾新鮮。但比起海鮮,我更鐘意佢個燒汁牛肋骨,好惹味。可以叫埋大葱同生菜,燒一燒d大葱之後,用生菜包住d大葱同牛肋骨食仲正!其實除咗啲要自己燒嘅嘢之外,餐單仲有好多整好咗嘅嘢食可以嗌。我地嗌咗碗溫泉蛋紫菜飯嚟送和牛,啲珍珠米軟熟程度啱啱好,送肉食一流,不過一碗已經幾飽,所以最好有幾個人share。個天婦羅蝦同蠔都幾好食,唔厚粉又脆又鮮味,比出面唔少日式餐廳處理得更多。值得一提嘅係個溫室青瓜,非常清爽,再加埋
另外叫咗啲海鮮:帆立貝、蜆、虎蝦同松葉蟹身,每樣都幾新鮮。
值得一提嘅係個溫室青瓜,非常清爽,再加埋佢個秘製醬(個味似味噌)真係幾開胃,食到滯咗嘅時候可以叫返碟試吓。其他要燒嘅蔬菜就正正常常無咩特別。
我地亦有每人加五十蚊任飲酒精飲品,因為食燒肉配酒真係正好多。仲要尋日喺happy Friday真係好難唔叫酒,當出去求其飲杯嘢,都過五十蚊啦。
雖然價錢唔算平,但食到和牛,其他肉又好食,仲有海鮮同其他咁多幾好味嘅熟食揀,服務又唔錯,個人嚟講覺得幾抵,食得好滿意!