2017-06-05 100 views
同幾個姊妹係V CITY行街SHOPPING,行到7點幾見開始肚餓就搵地方食飯,其中一個姊妹提議食東南亞菜,唔想咁HEAVY,於是我地就去左紅椒力量度食,排左一陣終於有位,餐廳裝修一般,唔算太迫,坐得舒服.我地點左:泰式鳳爪,泰式青咖哩雞,泰式椒糕乾炒牛河,馬拉盞炒雜菜.泰式鳳爪:同泰國鳳爪有點不同,味道比較甜酸,唔似泰國菜個種辣,比較啱我唔食得辣泰式咖哩主要分4種:黄咖哩味香;青咖哩味淡;白咖哩椰汁味重;紅咖哩味辣!而佢地青咖哩就有一種蔬菜清香味,好少餐廳可以做到呢種味,值得一讚.泰式椒糕乾炒牛河:炒得夠乾身,帶點微辣,夠惹味,唔似外面食個D一般都係油淋淋的, 食完好似塗左一層厚厚的潤唇油咁,而且仲可以炒到一條條! 馬拉盞炒雜菜:一般
泰式咖哩主要分4種:

馬拉盞炒雜菜:一般
泰式鳳爪
2017-05-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 泰式青咖哩雞
  • 泰式椒糕乾炒牛河