2020-03-25
阿萊泰係有幾間分店嘅,今日就揀咗間喺新界西嘅分店試一試。天水圍阿萊泰喺天水圍T-town商場入面,渣車黎仲有泊車優惠。🚙menu仲有特別優惠,最抵食嘅係$68一條烏頭🤩泰式明爐蒸烏頭 🐟 $68 68蚊一條烏頭真係好平😇,廚房無將貨就價俾條細條嘅你,份量其實4個人食都得👍🏻,我哋兩個食到好飽。條魚用泰式方法蒸,落左好多配料,有少少酸得黎又夠咸,非常開胃。👍🏻生菜包 🥬 $88 份量都好多下,起碼整到7-8個生菜包。豬肉碎好入味,咸中帶少少青檸酸🍋,生菜都幾新鮮🥳水準唔錯,唯獨豬肉炒得唔夠香。泰式串燒雞 🐔 $68 燒出黎嘅雞肉都算juicy,肉質唔韌。不過串燒配既醬唔夠花生香,味道都唔錯。泰式鮮蝦金邊粉 $88 蝦都算彈牙,雖然唔係用新鮮蝦,不過廚師都有僻到陣雪藏味,咬落唔會霉。個金邊粉甜同辣味夠平均,好食😋泰式椰汁雞湯 🍲 $88 睇落唔算好大碗,不過好足料😚,好多菇同埋雞肉,雞肉一d都唔韌,非常好食,仲有好香嘅椰香味同埋有少少酸辣。😇飲品叫左一杯芒果乳酸特飲 🍹 $30 有新鮮芒果肉同埋好濃既乳酸味,不過我就覺得甜左少少,下次可以叫少甜。
menu仲有特別優惠,最抵食嘅係$68一條烏頭🤩
泰式明爐蒸烏頭 🐟 $68
生菜包 🥬 $88
泰式串燒雞 🐔 $68
泰式鮮蝦金邊粉 $88
泰式椰汁雞湯 🍲 $88
飲品叫左一杯芒果乳酸特飲 🍹 $30
埋單$430兩個人,食到咁多野黎講算好平。而且仲可以免費泊車,泊到四個鐘。喺商場再行左陣先返屋企😎