2019-11-29 262 views
今次lunch同同事黎到呢間位於times square的中菜餐廳,這間餐廳由前酒店行政總廚主理,而且差不多每道菜都用上花膠做材料,十分珍貴!餐廳裝修華麗,有一種好高級的感覺,而門口出面有一塊大玻璃,能夠看到師傅在廚房內燒乳豬!就座後店員請我們先選擇茶的味道,我們選了桂花烏龍,有淡淡的桂花味,而且茶底又唔會太濃,可解膩又唔會傷胃!這天來到剛剛有一個會員限定的套餐,店員表示只需要join他們的會員,便可吃到這個優惠套餐,於是跟同事二人便join了會員,吃這個滋補佛跳牆套餐。濃湯花膠佛跳牆,這個佛跳牆湯底非常鮮甜,而且飲得出唔係味精湯。盅內的材料有花膠、鮑魚、海蔘、乾榣柱、竹笙、雞肉等,花膠整得夠冧,粘粘的好有骨膠原感。鮑魚是整整一隻,爽口彈牙又鮮甜。整碗湯夠熱又美味!無花果極品叉燒,冇諗過叉燒都可以整得咁好食!叉燒的肥瘦到剛剛好,肉質鬆軟。用上酸酸甜甜的無花果醬,能減去叉燒的油膩感覺,令配有黃芥末和魚子醬,令整碟叉燒高貴感爆燈!晶瑩筍尖蝦餃皇、大地魚末燒賣,這裡的蝦餃和燒賣比出面食到的大粒,蝦餃皮薄,內裡有2粒大大粒的蝦肉,非常爽口!燒賣比出面食到的冇咁油,蝦肉都特別大粒!清脆玲瓏,這款
桂花烏龍
佛跳牆

無花果極品叉燒

蝦餃
燒賣

清脆玲瓏,這款其實是炒蔬菜,用上百合、木耳、蜜豆和紅、黃椒,再加上還有脆口的腰果,爽脆鮮甜!
雞樅菌海鮮炒飯,炒飯炒得乾身,有蝦肉和菜心粒,味道又唔會好咸同唔會炒得好油!
薑茶湯圓蓮子燉糖水,這款糖水唔會好甜,薑味好濃!湯圓是芝麻湯圓,都幾大粒,蓮子亦煲到好綿!
迷你花膠糯米雞
迷你花膠糯米雞
迷你花膠糯米雞,這款糯米雞內裡有花膠、雞肉等,味道唔會太濃味!

這餐lunch食得高貴又滿足,下次帶屋企人黎試試這裡出名的乳豬!
2019-11-26
$250 (Lunch)
佛跳牆
無花果極品叉燒