2020-11-23 89 views
今日同男友食火鍋放題,價錢抵食又多種類,真係咩都有,西式凍海鮮、沙律、芝士,仲有任食火鍋配料,甜品同生果……我地點左 $198/位,任飲任食2小時,有5款湯底選擇,也可加錢升級特色湯底,更有加錢任食刺身及升級牛及豬肉。有好吸引的凍海鮮及西式自選配料沙律,凍蝦好大隻,肉質爽口彈牙,蜆肉好爽嫩又無沙,青口大隻厚肉。連ham & cheese都有,有三款火腿及三款芝士,火腿都甘香帶咸,有脂肪香味,芝士原來三款都微軟身,味道濃郁。飲品唔算好多選擇,汽水類較多,還有茶及果汁類,個人偏好荔枝或茶,前者有果肉粒粒,後者清爽解膩。刺身船好有誠意呀,又靚又有氣勢。三文魚肥美豐腴;北寄貝好爽口又鮮味;希靈魚甜甜地,爆開脆卜卜魚籽好過癮;赤貝好鮮甜爽脆;蠑螺肉好厚身好好咬;左口魚裙邊好爽滑。泰式生蝦刺身配秘製醬汁,生蝦爽彈又大隻,配微辣帶酸甜醬汁,好開胃好正。我地揀左鴛鴦湯底,甜豉油微甜帶香,最岩涮牛肉;豚骨湯底味道香濃,最岩涮豬肉。牛肉係任食的,顏色鮮紅,脂肪比例剛好,入口香嫩,牛味鮮甜。豬肉好薄切方便涮熟,豬味幾重,唔算好肥,所以食完唔膩,肉質嫩彈好咬。海鮮一份有虎蝦、墨魚、蟶子、盲曹魚片,虎蝦好爽彈,
刺身船好有誠意呀,又靚又有氣勢。
牛肉係任食的,顏色鮮紅,脂肪比例剛好,入口香嫩,牛味鮮甜。
海鮮一份有虎蝦、墨魚、蟶子、盲曹魚片,虎蝦好爽彈,比凍蝦還要大隻,墨魚入口柔軟微彈,蟶子係細隻的款式,鮮甜多汁,盲曹魚片超嫩滑軟腍又唔腥。
雞肉份量頗多,用雞腿肉好彈牙又啖啖肉,雞肉唔肥感覺較健康。
自助夾配料是任食的,多以台式配料及港式的午餐肉及丸類,豬紅大件又好味,芝心丸及爆餡蟹籽沙律丸都好吸引。
蔬菜款式比較多,乾淨新鮮,娃娃菜好吸湯汁,響鈴及山根都必食,仲有健康的秋葵。
除左火鍋放題及自助配料,仲有炸物、串燒、炸串,胃袋太full所以只食左串燒,有15多款真係好多選擇,個人喜歡蔥段豚肉卷,好香好惹味。連燒雞皮都有,燒菠蘿都好香好多汁,薄燒牛舌串好爽口,燒雞翼好香口唔油。
最後有甜品、生果同軟雪糕,生果有四款,哈蜜瓜爽甜多汁;紅肉火龍果清甜軟綿;菠蘿無渣超多汁;橙夠熟,所以好甜好多汁。
甜品較喜歡焦糖布丁,香甜細滑。另外2款小蛋糕個味唔會好重,都做得鬆軟好味。
雪糕有雲尼拿及綠茶,也可以扭紋要哂2個味,前者較好味簡單,加少少配料更靚更有咬口。
2020-11-19
Type of Meal