2022-12-02
平時經開深水埗呢間石磨腸粉都想試下,今日老公突然話想食腸粉,我就即時諗起呢間舖可以試下。 呢間舖唔算好大,有幾張檯仔,不過食飯時間都好多人坐爆晒,唯有外賣啦。 呢度個廚房係開放式,可以睇到入面嘅情況,環境都好乾淨衛生,職員都會戴手套。腸粉真係石磨㗎,見到有部石磨機即場磨完再即刻蒸,保證新鮮熱辣辣。用純米磨成漿,絕無添加製成👍。 腸粉都有幾款,今次揀嘅係牛肉蛋腸粉,餡料都幾多,腸粉都算滑,牛肉新鮮嫩滑。 除咗腸粉之外,都有啲飯麵等,方便午飯時可以買飯盒。見好多人食路邊炒米粉,我都唔輸蝕。老公就揀咗個秘制牛筋膜腩飯。路邊炒米粉材料好多,有蛋、甘筍絲🥕、椰菜絲、肉絲,炒得好夠鑊氣,而且唔會太油膩。牛筋膜腩飯雖然唔係好多牛腩,但係勝咗夠稔夠入味,仲要加咗少少指天椒,辣得過癮,送飯一流🤤。 以上食物奉送豆漿,啲豆漿係自家磨製,熱嘅,豆味香濃,最重要無咩糖,啱晒追求健康人士,腸粉配豆漿,perfect呀😋!