2020-03-13
將軍澳中心經過大翻新後,多左好多唔同食肆,住將軍澳嘅我,食飯多一個選擇。老公中意食牛,所以見到呢間主打牛嘅餐廳,就約埋老公去試一試。是日餐湯 及牛牛湯今日嘅「是日餐湯」係菠菜湯,顏色都幾鮮綠,入口香滑,因為無加入太多Cream,所以唔會太稠。相對是日餐湯,我同老公覺得「牛牛湯」就更出色。顏色有D似羅宋湯,不過無羅宋湯嘅酸味或辛辣味,話明牛牛湯,當然係有好濃嘅牛肉味啦~~~~~~除了雜菜、燈籠椒、蕃茄薯仔等等,仲有牛肉粒,絕對真材實料,牛魔王真係要試。來到主菜,我地揀左好耐,就揀左威靈頓牛柳 & 安格斯西冷牛方塊三文治﹗威靈頓牛柳比之前見過嘅威靈頓牛柳細少少,岩我地兩個想食多幾款但又細食嘅人。我地點左5成熟,跟沙律菜&薯條。沙律菜配醋汁,酸酸地好開胃~~~威靈頓牛柳上枱時,係金黃色脹卜卜,有D似個波,切開裡面有少少的磨菇汁滲出黎,中間嘅牛柳幾厚,仍帶粉紅色。最外層嘅酥皮吸左磨菇汁味,中間嘅牛柳無過熟,入口好容易咬開,肉質嫰,無筋,內汁又夠多,而且牛味香濃,旁邊配的牛肉濃汁,微暖,食嘅時候點牛肉濃汁,令整體嘅牛味進一步再提升。安格斯西冷牛方塊三文治晚餐我地通常叫扒、飯或麵食,但今次特別少少
是日餐湯 及牛牛湯
威靈頓牛柳
安格斯西冷牛方塊三文治
晚餐我地通常叫扒、飯或麵食,但今次特別少少,新嘗試食三文治~~~~~~
同威靈頓牛柳一樣,三文治都有沙律菜及薯條。用安格斯牛來做三文治,好像有點奢侈~~~~~~但人生總要豪幾次~~~~~~
三文治分成4件細細件,食嘅時候方便D。見到中間嘅牛肉相當的厚度,牛肉外層炸到好脆,我比部電話食完一輪,入口仍然食到鬆脆感。中間嘅牛肉炸得剛剛好,肉嫰,肉汁豐富,牛味濃,麵包又烘得脆脆地,入面有洋葱蛋黃醬,食完大大件牛肉都唔會覺得油膩。