2021-10-03
喺朋友屋企附近揀咗間餐廳食,喺香港仔原來咁容易搵到咁大間食好嘅餐廳,仲要中午一路都開,香港仔真係容易搵嘢食。今次我哋食咗呢度最優惠嘅生蠔dorriel,只係$10 1隻,我哋叫咗一打,估唔到呢一隻生蠔嘅size都好大隻,肉質肥美,上枱嘅時候已經見到佢脹卜卜,味道偏清新,並唔係帶有好重海水味或者鐵銹味,而且質感比較彈牙爽脆,識落好友清新嘅感覺,膽中間但係有少少甜味。另外仲叫咗兩個lunch set,香煎三文魚半檸檬忌廉汁,三文魚扒都好大件,燒到啱啱好,唔會話好老,最鍾意佢配菜夠多,底下嘅薯蓉好好食,牛油味十足,其次係啲配菜都好清新,配有少少沙律減低肥膩感,另外啲車厘茄係有輕燒過,唔係就咁一粒洗一洗就放上嚟,我自己鍾意食燒過嘅車厘茄多啲,因為個味道更加突出,濃郁啲。另外在嗌咗石燒美國牛肩肉眼扒,拎上嚟嘅時候出晒煙,睇落非常之有趣,視覺一流,塊石燒版非常之熱,我哋要將啲配菜攝落去牛扒下面先令到塊牛扒冇咁快熟,如果唔買食唔切就變咗老柴啦,而家咁樣就啱啱好,可以自己控制住個熟到,塊牛扒好大塊,而且非常厚生,呢個價錢真係冇得頂。另外值得一提嘅喺呢度有一個自助餐湯沙律吧,有需要係可以任食嘅,我見佢啲
另外值得一提嘅喺呢度有一個自助餐湯沙律吧,有需要係可以任食嘅,我見佢啲沙律同埋餐湯都refill得好快,呢度食一個lunch set一定夠飽。