2022-12-30
天氣開始凍,想食啲高熱量食物暖下身,黎到Mikiki依間韓式燒肉餐廳試試,餐廳採用手機下單型式,好方便。我們分別點選了,北海道產黑毛和牛套餐及韓底菜包黑毛豬套餐,還點了數款牛肉及兩杯特飲,最後亦食左款甜品,又飽又抵食。北海道產黑毛和牛套餐套餐有前菜、韓風湯、飯素白飯及黑松露日本生雞蛋。黑毛和牛方面係牛肩胛拼肉眼蓋。2塊和牛大得好震撼,外表已經誠意十足。肉唔算厚,所以要小心控制火力同時間,肉質鮮嫩,軟綿綿有入口即溶的感覺,我個人鍾意配搭蒜泥燒肉汁,同燒肉好夾。套餐配有黑松露日本生雞蛋,將蛋汁和飯混埋一齊,再輕炒一下就變成黑松露滑炒蛋飯,黑松露香味即刻湧現😋韓底菜包黑毛豬套餐套餐岩曬生酮飲食既人士揀。黑毛豬比普通豬肉更爽口,肉味較濃。燒熟左黑毛豬肉既邊位好脆口,每塊肉都有脂肪分布住。套餐有新鮮生菜,可以好似泰式生菜包咁,用清爽既生菜包著脆白既黑毛豬肉,食落就唔覺油膩。韓式芝士年糕店舖很貼心附上教學,燒過既年糕與平常的韓式年糕不太一樣,底面係脆脆的,而中間有流心芝士,頗特別有點像芝心丸和糯米糍的結合。柚子蜜糖牛角包窩夫想叫既奶油芒果牛角包窩夫賣曬,唯有下次再來試。叫左柚子蜜糖牛角包窩夫,窩夫
北海道產黑毛和牛套餐
韓底菜包黑毛豬套餐
韓式芝士年糕
柚子蜜糖牛角包窩夫
想叫既奶油芒果牛角包窩夫賣曬,唯有下次再來試。叫左柚子蜜糖牛角包窩夫,窩夫質感比較傳統,而且香口不會太甜。但上面的柚子蜜醬有點濃郁,味道比較甜。
青蘋果熱情果梳打
外表很適合打卡,有清香青蘋果味,唔會太甜,習慣少甜既朋友可以放心飲。
白桃乳酸特飲
白桃係我最常揀既口味,估唔到配搭乳酸特飲又幾夾,白桃香味加上酸酸味味令我更開胃。
依間餐廳環境不錯,價錢相宜,喜歡吃燒肉,或者想一班朋友聚會,這間韓式燒肉餐廳係一個不錯的選擇。