2017-10-26
中午約朋友在柴灣食飯而又想傾吓計, 青年廣場4樓也是一個不錯的選擇! 我來過太極樓一次, 這是第二次。餐廳樓底極高, 幾乎有兩層樓高, 落地玻璃窗的透光度很好, 有自然光, 感覺舒服。 同層的餐廳都已轉手, 但太極樓仍然存在, 總有他優勝之處。昨晚才吃完自助餐, 這天中午本來想吃少一點, 但見到二人套餐實在好抵食, 亦有我喜歡的菜式可以選, 便決定要二人餐。 先來一客小籠包(4隻), 肉質鮮味又有汁, 皮也做得薄, 最重是即蒸熱騰騰, 好味呀!醉雞的份量算很多, 食店一般都用雪雞或凍鮮雞, 因此也沒有太大期望, 雞肉質地及酒味都OK!這個酸辣湯真是有驚喜, 似足四人份量, 兩個人每人要食3碗, 材料都很足, 最可惜是不夠熱!糖醋排骨也大碟, 酸酸甜甜都不錯呀!套餐還送了兩杯豆漿, 又有中國茶, 埋單只是~$160, 以這個價錢, 食物質素OK又大碟, 還可以慢慢傾計無人趕, 真的算是很超值了!
糖醋排骨也大碟, 酸酸甜甜都不錯呀!