2019-07-16
經過深水埗就諗起想食皺皮腸粉,五嫂係想食list 1st。咁岩行過唔好錯過。味道整體幾好,粟米腸粉帶d甜,腸粉本身小小煙韌同埋都爽口,唔會食到粉/糊口感。腸粉除左蔥中加左1/3碗嘅汁,食落似好淡嘅豉油加麻油,增加左個香味,個人食開淡味覺得唔錯,如果中意濃味店家都有甜豆豉提供,再自己撒d白芝麻,正! 要讚嘅係調味料位都整齊乾淨,唔會豉油汁芝麻四圍飛,樽身同樽口都落到手。唯一美中不足係一路食d粟米一路跌,無辦法一次過食到腸粉同粟米=.=最後係一次過連汁同淨嘅粟米一齊倒落口。都係個句,好彩d汁唔鹹。要留意嘅係呢間鋪係無坐位嘅,同埋係巷同巷之間,店家有提供風扇但如果好似今日33度高溫真係要認真思考下人生。再唔係,買完入mtr(閘外)食可能中嘆。
粟米腸