2018-04-02
如果冇喺沙田嘅宜家傢俬餐廳食過飯,就唔好話自己係沙田居住生活或者讀書工作。作為一個係沙田長大嘅人,有朋友嚟到沙田,當然要帶佢嚟幫襯宜家傢俬餐廳。餐廳為咗減低成本,所以採用自助形式,要自己搵位,同埋食完之後要自己收起餐盤放到回收嘅地方。餐廳雖然望落寬敞,但顧客人數眾多,所以最好都係早啲搵位,講常去到七點之後就會滿座。所以我哋都專登早少少六點半到,唔駛等就搵到位坐低喇!我同朋友一共點咗5道菜式,分別係蝦沙律、燒春雞、豬肋骨薯格同埋瑞典肉丸。前菜蝦沙律30幾蚊,大盤得嚟有好多沙律菜,鮮甜得嚟又健康。燒全雞一隻90幾蚊,最特別嘅地方就係好大份,好多肉,我同朋友都食得好飽,喜愛健身嘅我就會食雞胸增肌,而喜歡肉質滑溜嘅朋友當然會食雞腿啦。豬肋骨薯格係最近推出嘅菜式,豬肉口感嫩滑,同醬汁十分搭配,加上薯格簡直係雙重享受。最後當然唔少得必食嘅肉丸,廿蚊十粒再加埋薯蓉,為晚餐添上完美嘅句號。溫馨提示只要加$7就可以任飲汽水咖啡,食到口乾就唔駛就住就住啦。食咗咁多野,兩人加埋只需要$250左右,性價比高。臨走前,記得要收拾餐盤放去回收處呀!
前菜蝦沙律30幾蚊,大盤得嚟有好多沙律菜,鮮甜得嚟又健康。