2021-07-24 253 views
雖然係大熱天時,但都心思思想食下燒肉,於是就幫襯搬咗舖嘅燒肉酒場,而家個位置响登龍街永光中心。一坐低就嚟個檸檬燒酎,食燒肉又點可以唔飲酒呢。開始食肉之前先食過椰菜絲沙律,因為食燒肉都算熱氣,通常日本人都會食椰菜中和返啲熱氣。接着上枱嘅就有蒙古羊肉卷,肥瘦相間適中,羊味豐富。再嚟紐西蘭羊西冷,上枱時睇見肉嘅顏色已經覺得十分吸引,但係唔可以燒到太熟,如果唔係就會有啲韌,肉味比之前羊卷肉豐富。香蔥燒牛舌,雖然牛舌係薄燒,但都唔覺得韌,每邊燒十零秒就食得,加上炒過嘅蔥同炸蒜,惹味提升。跟住嚟壺漬牛肋條,牛肋條燒到一半要將佢剪開,咁個心就容易啲熟。因為牛肋條有啲帶筋嘅位置,所以都幾有咬口,要花啲時間慢慢咬,肉味香濃多肉汁。接着嘅係伊比利亞梅頭肉,梅頭肉肥瘦相間適中,燒完之後有豬嘅油分香味,呢個好好食👍最後燒返個柚子雞腿肉,肉先用柚子醃過,燒完之後有淡淡的柚子香,因為全部都係雞髀肉,所以好嫩滑。最後為咗飽肚加咗個羊湯烏冬,羊湯味唔算太騷,而烏冬就煙韌有咬口,兩個人share食份量啱啱好。銅鑼灣來講人均消費四百零蚊,食到咁多唔同嘅肉,感覺好滿足,肯定會再幫襯👍
頭盔當爐用
檸檬燒酌

一坐低就嚟個檸檬燒酎,食燒肉又點可以唔飲酒呢。
蒙古羊肉卷

接着上枱嘅就有蒙古羊肉卷,肥瘦相間適中,羊味豐富。
紐西蘭羊西冷

香蔥薄燒牛舌

壺漬牛肋條
牛肋條

伊比利亞梅頭

柚子雞腿肉

羊湯烏冬

2021-07-24
$420 (Lunch)
頭盔當爐用
檸檬燒酌