2020-07-19
最近由於爆發疫情第三波,但又無得在家工作,唯有買外賣返Office食啦。之前食過星河餐廳,味道都唔錯,又幾抵食👍;而餐廳阿姐服務都OK,幾友善。餐廳下午兩點就做下午茶時段喇,對街坊真係好😊。我一連兩日都買咗焗餐,有三款選擇,每款$38連熱飲。外賣自取有9折,但要加$1,加加減減後即係承惠$35由於焗餐係即焗,所以要等大約十分鐘,不過都可以坐喺度等,冷氣充足😌。環境方面,餐廳係行懷舊路線,但其實係因為佢喺呢區都有啲歷史姐🤣。卡位部份更用上舊唱片作裝飾,幾特別哦。餐廳幾注重衞生😷,更加提供口罩俾有需要嘅客人。返到Office終於有得食喇😋。唔好睇外賣盒細細,其實份量好多的,一定夠飽,而且下午茶餐並無縮水!第一日食咗焗肉醬意粉🍝,有少少失望係因為竟然冇拉絲芝士,只係得芝士粉,欠缺咗個精綷。不過肉醬份量夠多,而且蕃茄味唔會過酸。意粉望落比較粗身,會覺得佢似發脹咗咁,但其實又唔係喎,口感正常冇話特別淋😀。第二日食咗焗豬扒飯,焗豬個樣同肉醬意粉好似,因為都係用上好多茄醬🍅,其實隻汁個味道都有啲似,哈哈。不過焗飯仲有啲蘑菇添。豬扒🐷鋪喺焗飯面已經切咗件,但應該都有一整塊。肉嫩頗嫩的,但咬咬下見到啲肉
餐廳幾注重衞生😷,更加提供口罩俾有需要嘅客人。
總括嚟講,呢間老字號街坊茶餐廳都唔錯,食物味道中上啦,但性價比高。環境唔會太舒服㗎喇,又唔夠光猛,但想復古都不妨拜訪一下😆。有機會我會想試下焗餐以外嘅食物,甚至係晚餐!最後,佢好似仲係一間撐香港人嘅小店嚟💛。