2017-03-25 1382 views
又係同朋友食好嘢嘅時候,上次食過日本菜同西餐,所以今次想食海鮮。可以選擇的地方有鯉魚門、西貢、流浮山、布袋澳、三聖 ,而我哋今次就選擇咗布袋澳。因為我們會飲酒,所以為別人著想,我哋就搭的士入去。 我們今次book了八點鐘,所以由金鐘出發,車程只需45分鐘,而車資也只是港幣 250元。到達布袋澳天色已入黑,我們徒步大約三分鐘便到達海鮮島!非常多生猛的海鮮雞腳非常入味我們選擇了胡椒豆腐花甲湯, 非常清甜完全沒有沙。超大豉椒炒聖子, 非常爽口出名菜式,墨魚刺身, 好味到停唔到口。 而墨魚鬚就用嚟椒鹽鮮魷, 不會覺得太肥膩食海鮮唔少得嘅椒鹽瀨尿蝦,非常大隻三隻已有一大碟!睇下啲膏非常吸引蒜蓉粉絲蒸扇貝 白灼東風螺油爆竹節蝦再加蟹子炒飯底,冇得輸五個人的份量成枱都係正嘢,超好味!食到超飽,成枱海鮮也是港幣2500。最難就係食到十點幾好難搵的士,仲要見到野豬,哈哈!
到達布袋澳天色已入黑,我們徒步大約三分鐘便到達海鮮島!
非常多生猛的海鮮
雞腳非常入味
我們選擇了胡椒豆腐花甲湯, 非常清甜完全沒有沙。
超大豉椒炒聖子, 非常爽口
豉椒蟶子
出名菜式,墨魚刺身, 好味到停唔到口。
墨魚刺身
而墨魚鬚就用嚟椒鹽鮮魷, 不會覺得太肥膩
食海鮮唔少得嘅椒鹽瀨尿蝦,非常大隻三隻已有一大碟!
椒鹽瀨尿蝦
睇下啲膏非常吸引
蒜蓉粉絲蒸扇貝
白灼東風螺
油爆竹節蝦再加蟹子炒飯底,冇得輸
五個人的份量成枱都係正嘢,超好味!
食到超飽,成枱海鮮也是港幣2500。
最難就係食到十點幾好難搵的士,仲要見到野豬,哈哈!
豉椒蟶子
墨魚刺身