2008-04-30
話說某天要找炭爐邊爐卻不得要領,失望之下來到沙田沙角村既新廣發早於寒冬之時已有想過來呢度打個邊爐,因睇網上食評發現呢間野全係笑面,終於在回暖之下一試﹗環境是路邊鐵皮屋大排檔,呢日涼涼地都估唔到幾多人﹗石油氣爐夠哂猛火,煲湯全天侯都係滾到瀉的呢次介紹既重點係價錢,任食只係$50,如果加埋任飲汽水就收你$60,嘩,而家邊到搵呀?汽水我地就唔飲喇﹗所以揀左$50的那一隻,再自己叫青島啤酒,$16一支﹗清下熱氣嘛﹗湯底$40,點了鴛鴦鍋﹗食物是自取的,我數下數下有成五六十種咁多,大家望下幾大陣容......要用廣角鏡先影得哂﹗邊爐最緊要的肥牛質素當然係普通貨色啦,不過相比起以前其他任食地方0的肥膏多過肉的可怕經歷,呢度的算是很不錯﹗成身肥膏的我都食左兩大碟﹗睇落食落全部食物都新鮮,仲竟然有蝦、蟹、蜆、魚等海鮮大量供應任你攞,當然不是大隻貨色,不過此等價錢有海鮮任食真係實屬少見﹗飲左三大支啤酒埋單無加一無醬料費兩個人都唔洗$180,抵食呢﹗如果成班麻甩佬來吹水食飯飲酒一定好氣氛﹗呢度有樣野唔好﹗就係0的待應阿哥阿姐太得閒太盡責,每五分鐘望一望你個鍋見有無"水份蒸發左"就加你一次水,令到個湯底淡鬼
環境是路邊鐵皮屋大排檔,呢日涼涼地都估唔到幾多人﹗
石油氣爐夠哂猛火,煲湯全天侯都係滾到瀉的
湯底$40,點了鴛鴦鍋﹗
呢度有樣野唔好﹗就係0的待應阿哥阿姐太得閒太盡責,每五分鐘望一望你個鍋見有無"水份蒸發左"就加你一次水,令到個湯底淡鬼哂呢樣野唔太好之外,呢個價錢食到呢0的野真係無得彈﹗值得推介﹗