2020-02-12 306 views
大排檔已是見少買少,今晚嚟到大埔大明里(饑落亭)陳根記,餐廳是一間老字號,粥粉麵飯小菜也有十幾廿款,價錢相當大眾化,裝修有大排檔的格局,好有親切感,而枱面鋪上一張張的膠枱布,仲準備了一盤碗筷及熱水等顧客自用,非常乾淨。餐牌設計好靚,五顏六色相當吸引。下次再呢試個糯米飯。金湯酸菜魚$100,份量十足認真抵食,魚肉鮮味又嫩滑,湯底又不會有腥味,好香甜美味。臘味石鍋飯$58估不到用石鍋都可做到我最鍾意食的飯焦,臘腸、臘肉香蔥花同薑片十分香口。蠔肉粒粒飽滿。薑蔥廣島蠔$114,蠔肉粒粒都好有蠔味又飽滿,加上大量洋蔥及蔥斷薑片爆炒十分惹味。椒絲腐乳炒生菜,生菜爽口,少少辣味再加腐乳香味,十分入味及爽口。楊枝甘露$28甜品屋一般通常都會收三至四十元等,芒果及其他材料份量十足。

餐牌設計好靚,五顏六色相當吸引。

下次再呢試個糯米飯。

蠔肉粒粒飽滿。

Type of Meal