2017-11-07 2395 views
今日同屋企人去飲中午茶,去了長沙灣 元州邨商場一間酒樓叫“經典廚房“,因之前屋企人試過話又平又抵食,而作為識飲識食嘅我當然要去試一試,睇下咪真係咁抵食同好食啦。由於當日係星期日的中午時間,門外等位比嘅人比較多,建議如果大家喺星期六或日去的話,要提早攞位呀。入到去入面,裝修都算光猛,一啲都唔似屋邨商場酒樓,只不過 舖頭樓底好似矮咗少少,同埋枱與枱之間比較密, 傾偈比較唔係咁方便。好難入正題,呢次我哋四個人食人,見到佢午市套餐都好抵食,於是叫了2個套餐。1)阿里山茄子(小吃)及大澳三蝦炒飯 阿里山茄子,係將茄子加炸粉炸完之後係茄子上加上醬汁,食落去非常開胃。佢知佢個大澳三蝦炒飯,一菜就香噴噴,又足料又大份,都係$78。2) 豉油王炒麵及生滾龍躉片粥, 炒麵有鑊氣,上碟時熱辣辣好好味,佢個生滾龍躉片粥,d粥軟綿綿,除此之外佢仲有生菜同埋蔥另上,夠曬貼心。3)馬拉糕呢個馬拉糕有驚喜,質素拍得住元朗大x華嘅蒸馬拉糕。4) 南乳炆豬手呢個豬手我覺得好惹味,南乳嘅香味,不斷咁吸引我 去‘損‘豬手嘅每一部分,正。總括來講午餐嘅食物都係平民嘅價錢,但有高級嘅質素,可以話性價比非常之高。我會搵個機會再試下

1)阿里山茄子(小吃)及大澳三蝦炒飯

阿里山茄子

大澳三蝦炒飯

豉油王炒麵

生滾龍躉粥

3)馬拉糕
呢個馬拉糕有驚喜,質素拍得住元朗大x華嘅蒸馬拉糕。

蒸馬拉糕

4) 南乳炆豬手

南乳炆豬手

總括來講午餐嘅食物都係平民嘅價錢,但有高級嘅質素,可以話性價比非常之高。我會搵個機會再試下佢嘅晚餐,有時間再同大家分享下。
阿里山茄子
大澳三蝦炒飯