2022-05-15
大家知我母親節去咗流浮山食海鮮,最後食咗幾百蚊一個人,仲未計我哋入流浮山嘅時間🫠如果想近近地食到高質海鮮,其實登龍街呢頭真心好多嘢食,早排過嚟食居酒屋留意到有一間好多人食嘅冰室,當晚全場得一張空枱,仲要枱枱都係過嚟打邊爐,可見呢間晚市海鮮粥底火鍋幾受歡迎👏🏻今次2人份量火鍋套餐 ($198/位)係包咗指定七款海鮮拼盤,六款自選配料同粥底🍲 當日海鮮分別有帶子、鮑魚、沙白、蜆、生魚片、蝦同肉蟹🧡 一開頭都唔會期望好大,點知隻隻蜆同沙白都鮮甜冇沙,隻蝦新鮮到仲識跳,仲有帶子、鮑魚呢啲回本海鮮,最印象深刻就係肉蟹因為真係爆多膏同勁多肉🤣 同埋店家好細心拆晒蟹啲唔食得嘅部位,全部海鮮都洗得乾淨👍🏻六款自選配料就揀咗牛肉芝心丸、松露香菇香丸、金沙魚丸、養顏花膠片、娃娃菜、肥牛,自己同朋友都覺得佢哋嘅丸類好出色🥳 金沙魚丸其實係有鹹蛋黃流心嘅魚蛋,真心好有驚喜🤩 芝士牛肉丸同貢丸都好juicy🤍而且呢個價錢有咁多塊花膠其實真係食得好盡興😚其實淨係食配料都已經飽到上心口,中途店家會上南瓜、芋頭、粟米,煲到最後啲南瓜同芋頭會變蓉,呢個時候就可以加埋粥底同蛋撈返個粥底嚟食,個粥底索晒之前海鮮啲精華超鮮甜
六款自選配料就揀咗牛肉芝心丸、松露香菇香丸、金沙魚丸、養顏花膠片、娃娃菜、肥牛,自己同朋友都覺得佢哋嘅丸類好出色🥳 金沙魚丸其實係有鹹蛋黃流心嘅魚蛋,真心好有驚喜🤩 芝士牛肉丸同貢丸都好juicy🤍 而且呢個價錢有咁多塊花膠其實真係食得好盡興😚
其實淨係食配料都已經飽到上心口,中途店家會上南瓜、芋頭、粟米,煲到最後啲南瓜同芋頭會變蓉,呢個時候就可以加埋粥底同蛋撈返個粥底嚟食,個粥底索晒之前海鮮啲精華超鮮甜🤤
裝修幾光猛企理,亦都幾乾淨👍🏻侍應態度都親切有禮,以銅鑼灣呢個地段嘅地舖,呢個質素只係收呢個價錢真心抵🤪 強烈推薦大家去試呢個粥底火鍋🤤🤤
⚑ 地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
✎ 未有分店資訊