2024-05-13
今日同屋企人去左富豪食晏就,原來佢地24週年紀念暨連續14年榮獲米芝蓮1星餐廳所以推出超值嚐新既午市套餐,套餐又有鮑魚而屋企人又中意食咁就一於叫呢個唔洗諗🤣🤭 午市套餐:鮑魚美食餐 $368+10%/ person呢個套餐都幾多野食,加埋一每位都係$400左右:自選三款點心各一件、富豪靚湯、30頭養殖吉品鵝掌時菜、迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯、生磨蛋白杏仁茶同甜點兩款。 先講講自選點心:我就揀左蝦餃、芋角同黃金涼瓜餃蝦餃皮都幾薄唔厚,而且入面隻蝦都幾大隻👍🏻而芋角我自己就好中意食,同埋而家唔係度度都有得食🥲呢度芋角上到枱都仲熱又脆脆地,咬落仲好香芋頭味,非常唔錯😋😋跟住就係涼瓜餃,呢個出面都好少見,涼瓜食落一啲都唔苦,同蝦餃一樣皮咁薄🤤 富豪靚湯:調味適中,飲得出係老火湯🤭🤣而且冇落味精飲完唔會頸渴👍🏻👍🏻 30頭養殖吉品鵝掌時菜:鮑魚雖然係養殖既,但咬下去既口感非常彈牙而且仲好鮮味😋鵝掌肉質鮮嫩配上煮鮑魚既汁醬,真的是搭配得天衣無縫完全可以保持食材的原汁原味🤤 迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯:飯粒粒粒分明仲有啲荷葉嘅清香,每一啖都有海鮮既鮮甜味,而且個份量都幾足夠食完呢個飯已經有啲飽有啲滿足🤓 生磨蛋白杏
午市套餐:鮑魚美食餐 $368+10%/ person
先講講自選點心:我就揀左蝦餃、芋角同黃金涼瓜餃
生磨蛋白杏仁茶:杏仁經過生磨,飲落去好滑順充滿啖啖充滿杏仁味,唔會有粗糙感👍🏻而且佢哋加咗啲蛋白粉,味道更加濃郁而且呢杯茶唔會太甜,食埋呢個糖水真係已經非常滿足勁飽!😮💨
甜點兩款:今次俾既係桂花糕同紅豆糕,兩件糕都係一般酒樓食到既糕點,雖然冇咩太特別但都一樣好食唔太甜😋
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:富豪酒家 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖
喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食