2020-05-14
適逢放假日子,午市時份走到屋企樓下附近的新都城2期食飯,今次試下食《麵屋豚豚拍子》,午市的選擇都很多,有拉麵、定食、咖喱飯、壽喜燒鍋等……價錢由五十幾元起,都好抵食妹妹選擇了午市自選拉麵套餐$69的《泡菜拉麵》,選擇了扎幌的味噌湯底配粗麵,配搭小食北海道南瓜炸薯餅,叉燒都大大塊,湯底濃郁,粗麵的口感煙韌,炸南瓜餅外脆內軟,蘸沙律醬更是滑溜我就想食火鍋,選擇壽喜燒鍋午市定食,豚肉辛味屋鍋定食$65,有娃娃菜、紅蘿蔔、金菇、豆腐、豚肉等,配料仲有碟辣味泡菜及烏冬,湯底鰹魚湯,味道帶點香甜,湯底滾起後,豚肉都好快熟透,烏冬端上來時已經煮熟,滑溜煙韌,餐飲另加$3要熱奶茶,奶茶是捷榮,茶味一般,有點晤夠熱服務方面個別的店員的招呼都好細心,斟茶收碟都做足,環境都好舒適,有沙發位 ,整體食物水準不錯,都抵食