2008-03-10
近日係網上留意較近屋企的食肆,終於見到一間不少好評的泰國菜,今日同埋朋友一齊去試;一直四出試過唔少泰國菜館,大部份唔係太貴就唔夠水準,呢一間真係唔錯既選擇。我地選擇散叫,今次一心試多幾款食品,所以兩個人都叫左唔少野,尤其係好多食評推介過既食品:1.冬陰功湯($28) 真係平靚正,出面好多度細碗都要三四十蚊,而且味度都幾正宗。2.泰式鳳爪($38) 都幾大碟,味度都唔錯,但啲筋就有少少靭,其他地方食既都會爽啲。3.炸蝦餅($22) 三件,炸得好靚,啲吉烈皮又薄又脆,一啲都唔多粉。4.泰式蝦羔炒飯($33),炒得好乾身、唔油膩,味度都唔差,但就比想像中有點距離,但以炒飯來講,都幾好。。因為平時食泰菜既蝦醬炒飯好香;呢間都有,但未試過蝦羔炒,仲要貴幾蚊,唔知蝦醬會係點呢?下次先試......5.飛天蜜糖豆($22),因為無通菜,所以轉左炒蜜糖豆,整餐以呢個最多油,較為遜色,味度一般,可能唔係通菜影響左個水準。最後叫多個泰式海鮮酸辣湯($28) 外賣同加杯青檸冰(+$5,正價要$10) 全餐加埋$176之後返到屋企試埋個酸辣湯,味度好好個湯好清,海鮮料都幾足,$28真係抵食;雖然兩個人百幾蚊好
之後返到屋企試埋個酸辣湯,味度好好個湯好清,海鮮料都幾足,$28真係抵食;雖然兩個人百幾蚊好似好貴,但正常唔使叫咁多,可以平啲。