2018-08-15 1715 views
喺落雨既日子,去邊都好似變得唔方便,出街又要自己顧住自己把傘,又要顧住其他人把傘,因為一個不留神,就會俾人地把傘插中,幸運既,可能只係叫痛,唔好彩既,分分鐘會變瞎。呢個時候,呢個天氣,商場就變成佐我既庇護所,只想躲在商場裡,直至雨點慢慢停下。今日既商場選擇,正是奧海城。奧海城呢個商場,於我而言,其實無乜好行,感覺更像是一個兒童王國,因為無論去到那裡,你都唔難聽到小朋友在跑,小朋友在叫,不竟,這可算是一個屋苑商場,圍著這樓的,也盡是住宅。不是住在這裡的我,在這商場裡行走,眼中的,就只有美食。以前會在這裡的 food court 覓食,但今天卻想吃得輕鬆一點,舒服一點,最後選了這間裝潢不錯的泰國餐廳。Lemongrass 係其中一種我好鐘意既氣味,家裡也會放上 Lemongrass 的香氛,味道令人好relax ,好有 Spa 既感覺。比較可惜既係,Lemongrass 餐廳裡,其實係無 Lemongrass 既氣味既,但係就的確係一間泰國餐廳黎既。裡面既裝潢,亦都充滿泰國既色彩,以木色為主調,加上一些花草既襯托。餐牌既選擇有好多,比較震撼既會係肉蟹半價,同埋龍蝦只售$98既優惠。而其他食

今日既商場選擇,正是奧海城。

不是住在這裡的我,在這商場裡行走,眼中的,就只有美食。

而其他食物既價錢都非常貼地。

無骨酸辣鳳爪 $88

無骨鳳爪係其中一款我食泰菜最喜歡 Order 既菜式,因為平時食鳳爪都係比較麻煩,將D骨整到一枱都係,同埋食呢樣野唔係咁優雅,而無骨既設計就解決哂所有既問題啦。

呢碟無骨鳳爪,都幾大碟,醬料汁料已經配好哂,酸酸地,辣辣地,非常開胃。

佢既「骨」都去得好乾淨,唔會有任何既細骨,同埋D鳳爪會MIX 埋大量既泰式沙律,既清新又好味。

蟹肉炒粉絲 $118

呢碟炒粉絲,到枱既時候我心唸,噫,咁細碟既?

但係夾起既時候,原來都唔少喎,因為佢既粉絲比較幼細,所以唔似得炒河粉呀,炒金邊粉呀嗰D望落咁大碟,咁有氣勢。

面頭鋪有蟹肉,攪伴埋一齊食幾有質感,而我最鐘意既係佢既炒粉絲炒得好乾身,完成食唔到油膩既感覺,芽菜同埋洋蔥既襯托亦做得恰到好處。

鮮魚竹笙湯 $88

平時食泰菜都係飲冬陰公,今次就試D新野,同埋唔想食得太剌激,所以就揀佐款鮮魚竹笙湯。

呢碗湯既料都幾足,成碗湯基本上有一半都係餸料。

個湯底做得好濃,竹竺就吸哂碗湯既精華,食落特別可口。

鮮魚就有炸過既,肉質比較硬身,魚味唔算得上係好濃,不過有既。

食到尾聲先留意到餐廳既牆上寫住蟹做緊Promotion ,係半價既! 真係好抵,不過已經太飽,這個機會,要留待下次啦。
2018-08-14
$150 (Dinner)