2024-11-13
約朋友新蒲崗食飯,最後揀咗呢間食海鮮火鍋。先係有8種蒸海鮮,有大頭蝦、扇貝、帶子、生蠔、蟹、鮑魚、、蟶子。生蠔同埋蟹比較好食,其他味道比較淡,唔知會唔會係冰鮮🧐調味料比較簡單,只有蔥花、蒜頭同豉油。我平時比較鍾意沙嗲醬、麻油同埋花椒油都冇😅。加咗$20可以任飲,有啤酒汽水。海鮮一般唔使蒸太耐,事先姐姐會講解一下大約蒸幾耐。小食有幾款,可能比較夜先入座,例如雞翼尖已經冇。我覺得味道淡咗少少,可能醃得唔夠耐。肥牛都算,幾有口味。五花腩,都幾彈口。有豆卜、牛柏葉、清遠雞,食材都還可以。脆鯇片、萵筍、布包豆腐、午餐肉,豆腐唔夠滑,其他就正常。菜嘅選擇唔多,最後揀咗生菜。整體嚟講價錢算平,食物中規中矩,海鮮略嫌夠鮮甜。
先係有8種蒸海鮮,有大頭蝦、扇貝、帶子、生蠔、蟹、鮑魚、、蟶子。生蠔同埋蟹比較好食,其他味道比較淡,唔知會唔會係冰鮮🧐 調味料比較簡單,只有蔥花、蒜頭同豉油。我平時比較鍾意沙嗲醬、麻油同埋花椒油都冇😅。 加咗$20可以任飲,有啤酒汽水。 海鮮一般唔使蒸太耐,事先姐姐會講解一下大約蒸幾耐。 小食有幾款,可能比較夜先入座,例如雞翼尖已經冇。我覺得味道淡咗少少,可能醃得唔夠耐。 肥牛都算,幾有口味。 五花腩,都幾彈口。 有豆卜、牛柏葉、清遠雞,食材都還可以。 脆鯇片、萵筍、布包豆腐、午餐肉,豆腐唔夠滑,其他就正常。 菜嘅選擇唔多,最後揀咗生菜。 整體嚟講價錢算平,食物中規中矩,海鮮略嫌夠鮮甜。