2019-03-12 1177 views
有親友住奧海城,所以久唔久都會去個頭食飯。今晚表哥就提示行去大角咀個邊食,唔駛食黎食去都去商場餐廳,咁有人帶路梗係好啦😛其實穿地鐵站一落大角咀呢邊都好多餐廳,行幾步就見到呢個叫Orange Elephant🐘既泰式餐廳,正! 諗都唔駛諗就入啦。好彩早到都未full,後黎坐下坐下都幾多人,難得係星期一晚。😳睇餐廳環保呢度更似一D日式西餐廳,又唔算好泰國🇹🇭風。不過佢店內都有唔少擺設係象仔,不過都係走D modern 既象仔🐘🐘不過整體好光猛乾淨企理都好足夠☺️另一個驚喜就係佢呢期每一日都有一蚊一碟菜的優惠!😳😍店員話今晚既一蚊菜係炸蝦🍤餅,本來我就想叫架啦,仲諗緊叫個泰式拼盤定炸蝦餅好,而家唔駛諗啦😝表哥鍾意食魚🐟所以我地就揀左烏頭。本來我就唔太好食魚既,都係怕多骨,但唔知點解我對泰式烏頭又情有獨鍾,可能因為佢會落好多香料🍲唔會令佢泥味好重好腥,而且肉身好淋,諗起都開心! 先黎左飲品同冬蔭公,個芒果🥭冰特飲好香芒果味,佢係沙冰質地,但又唔會話好冰到牙都赤,甜度適中🍹幾好飲。表哥話佢個洛神花冰就偏甜。冬蔭公🍲份量睇落唔多,但好多好多料! 有好多菇🍄,個湯既酸度都剛好,我覺得佢既酸度、辣度、椰

冬蔭公(細)

冬蔭公🍲份量睇落唔多,但好多好多料! 有好多菇🍄,個湯既酸度都剛好,我覺得佢既酸度、辣度、椰汁🥥同海鮮味都配合都好,起碼啱香港人飲啦🤓而且佢D蝦🦐唔會因為放左湯而散哂或者D肉梅哂,雖然都係冰鮮蝦,個鮮味就唔太高,但起碼食落口仲有蝦肉既口感,處理得唔錯! 湯入面都放有好多香葉🌿同香茅,剛好提到味又唔太濃,真係唔錯! 而且睇落份量好似好細,其實我地每人飲左兩碗都仲有🌝
炸蝦餅

1蚊炸蝦餅🍤都好見得人,以為1蚊餸會hea D,但係佢都好大舊,最重要係個蝦肉好食、肉質爽口,仲見到有D真蝦肉係入面! 如果挑剔D講,佢個炸皮有少少厚,但係其實都好脆口,可能係隻粉既原因。如果可以令到個皮冇咁硬身就滿😛
泰式明爐烏頭魚

個烏頭真係令我嘩左一聲,對兩個人黎講真係幾大條,而且好多配料🌿🐟上枱後熱多一陣就食得,條魚本身可能唔老,而且廚房煮既時間剛好,所以D肉林身得黎都仲幾嫩! 配埋魚露同D豬肉🐖碎食口感一流。個湯底都幾清甜,因為魚上面都已經有唔少香草等配料,所以清清地既湯底就冇搶到個魚味😋
蒜蓉包

我冇叫飯,因為我鍾意食蒜蓉包🍞佢個包烤得好香脆,而且最重要係個包好鬆,一定係今日既新鮮法包。有好多餐廳因為知道反正會烤返就會用隔夜包,變左個包身硬左,雖然熱多士都唔會難食,但點都唔及新鮮包再烤啦! 加哂分!👍🏼食到又飽又滿足都唔駛400,地點都好方便,行3分鐘就返到上地鐵站,呢間可以再encore!🥳😋
芒果冰特飲
2019-03-11
$180 (Dinner)
冬蔭公(細)
炸蝦餅