2022-12-06
呢幾日天氣又凍返,又係時候出動打邊爐,朋友介紹咗我去一間可以任食A5熊本黑樺和牛嘅火鍋店,餐廳位於尖沙咀地點夠方便,地鐵站行去1-2分鐘就到。餐廳其實唔係好大,座位唔多,建議想食最好Book定位。🎁 入座禮物1)北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤呢個係入座送,店員會將少少清酒倒入造成有火焰嘅效果,之後會蒸10分鐘左右,夠鐘店員仲會幫手去埋殼,讓大家食起上嚟更方便。海鮮生熟度程度蒸得啱啱時間好,唔會過熟,完全保留到海鮮鮮甜嘅味道。2)黑樺牧場精選層架分為3層,最頂層係黑樺和牛、中層係日本佐賀名水豚肉、底層係自家製手打豬肉丸、墨魚丸、蝦丸,粒粒都新鮮爽口彈牙。湯底方面有以下8款選擇🍲黑樺秘製酸辣魚鍋🍲火焰麻辣雞煲🍲花雕日本薩摩雞藥膳鍋🍲北海道豆乳玫瑰拉絲芝士鍋(每日限量)🍲台灣麻辣火山鍋(每日限量)🍲野生竹笙松茸菌鍋🍲黑松露野生竹笙松茸菌鍋🍲鰹魚大根昆布鍋🍲 花雕日本薩摩雞藥膳鍋我地本身想揀玫瑰拉絲芝士鍋,可惜當日冇😅最後揀咗花雕日本薩摩雞藥膳鍋。花雕藥膳滾起之後藥膳味道好香,隔離檯都聞得到,雞選用雞脾嘅位置啖啖肉,食落特別嫩滑,雞肉吸晒湯底嘅精華,食完滋補又養生。揀完湯底就到主角、以下8款A5熊本
🎁 入座禮物
1)北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤
2)黑樺牧場精選層架
湯底方面有以下8款選擇
🍲黑樺秘製酸辣魚鍋
🍲火焰麻辣雞煲
🍲花雕日本薩摩雞藥膳鍋
🍲北海道豆乳玫瑰拉絲芝士鍋(每日限量)
🍲台灣麻辣火山鍋(每日限量)
🍲野生竹笙松茸菌鍋
🍲黑松露野生竹笙松茸菌鍋
🍲鰹魚大根昆布鍋
🍲 花雕日本薩摩雞藥膳鍋
揀完湯底就到主角、以下8款A5熊本黑樺和牛,每款平均淥5秒鐘左右就食得。
每款和牛油花分布都好均勻,作為牛魔王嘅嘢樣樣都鍾意食,小朋友先要做選擇😂
🐮A5千本筋
🐮A5肩胛梅花
🐮A5牛小排
🐮A5牛頸脊
🐮A5牛前胸
🐮A5上肩胛肉
🐮A5玉子後腰肉
🐮A5特上霜降小排
如果仲未滿足到大家,可以用手機掃「QRCODE」落單,仲有多款火鍋配料、麻辣小食、Pizza、和牛餃子、雲吞、獅子狗、蟹柳、手打滑、炸魚皮、響鈴、蔬菜菇菌等選擇。
🥤飲品方面都幾多,有室溫同冰凍嘅罐裝選擇,仲有沙冰,另有白桃烏龍、梨山烏龍、四季春青茶、茉莉薰花茶等冷泡茶提供。
總結:食物質素唔錯,唔使$500可以任食日本A5黑樺和牛,性價比高,作為牛魔王嘅我對呢餐都好滿意。
價錢:
日本黑樺牛火鍋放題
成人$398;小童(90-120cm)$268,需另收加一。