2015-01-11
一年幾前曾跟朋友在宏吃晚餐,過左咁耐已經冇咩印象,只記得抹茶甜品幾好食,鹹點就普普通通,唔值得食。呢日路過宏,甜品癮又發作,於是買左一個細抹茶卷蛋同一個salty caramel嘅macaron,外賣拎返屋企食~店員將兩樣食物放左係個紙袋入面,之後我就離開餐廳去搭車返屋企等車搭車都過左半小時, 返到屋企又未肚餓唔食住, 於是放左入雪櫃,再過左兩個鐘之後我先係雪櫃拎返出嚟食,一打開見到兩樣甜品都安然無恙, 真係要讚下個包裝macaron放入膠袋入面, 再有貼紙痴住個紙袋, 剛好保護埋下面個卷蛋搣開貼紙後清楚見到兩個甜品仍然保持良好首先食個卷蛋先, 雖然細細舊, 但份量好紮實,蛋糕好鬆軟, 而d cream又好幼滑最緊要係, d抹茶味真係好香濃!! 唔似有d地方嘅抹茶甜品, 根本食唔出抹茶味, 或者d味好假, 或者好甜.宏用抹茶做主打, 水準當然唔會差!不過因為細舊, 所以三兩下就食完了因為之前放左入雪櫃, 所以專登留macaron後面食, 等佢攤返暖少少,可能因為個卷蛋太好味, 所以唔覺得個macaron特別好食,雖然係冇一般macaron咁甜, 但鹽味同焦糖味亦唔突出幾啖食完, 平平無
只記得抹茶甜品幾好食,鹹點就普普通通,唔值得食。
呢日路過宏,甜品癮又發作,
外賣拎返屋企食~
再過左兩個鐘之後我先係雪櫃拎返出嚟食,
一打開見到兩樣甜品都安然無恙, 真係要讚下個包裝
macaron放入膠袋入面, 再有貼紙痴住個紙袋, 剛好保護埋下面個卷蛋 搣開貼紙後清楚見到兩個 甜品仍然保持良好 首先食個卷蛋先, 雖然細細舊, 但份量好紮實,
蛋糕好鬆軟, 而d cream又好幼滑
最緊要係, d抹茶味真係好香濃!!
宏用抹茶做主打, 水準當然唔會差!
不過因為細舊, 所以三兩下就食完了
雖然係冇一般macaron咁甜, 但鹽味同焦糖味亦唔突出
幾啖食完, 平平無奇, 唔覺得有咩可取之處