2017-02-20
抹茶館之前開到周街都係 但近年好似愈黎愈少見~朋友一直都話想試 但之前成日約完都冇食到 嗰日咁岩經過見到 就諗住入去食個下午茶😂我點左抹茶大福卷伴抹茶軟雪糕 而朋友點左另類既抹茶雪糕~ 呢道甜品賣相幾吸引 左邊係抹茶大福卷 入面係士多啤梨醬汁 上面係一堆綠茶粉~ 食左一舊 覺得有少少中伏既感覺 我一直覺得啲咩草莓大福 乜乜大福應係都係蔴糬既質感 咬落會係軟綿綿又好煙韌咁 但佢係硬掘掘 咬落似膠 令我同朋友都有啲失望佢既雪糕普普通通 抹茶味道淡 亦都冇嗰種香濃回甘既經典抹茶味 開始有啲明點解佢既蹤跡愈黎愈少 🤔香港既抹茶甜品店愈開愈多 行內既競爭好大 雖然有部分餐廳係有名無實 但頂住過江龍既名 賺左唔少油水~最後食埋佢既抹茶凍同埋甘粟 味道不過不失~ 係啲紅豆香甜好味 😋其實我覺得佢既茶幾好飲 清香既茶味令人精神一振 而且有助消滯 我同朋友都飲左唔少 😂餐廳既服務都OK 不過人手太少 點餐都等左一陣~ 整體黎講 唔算太差😃
其實我覺得佢既茶幾好飲 清香既茶味令人精神一振 而且有助消滯 我同朋友都飲左唔少 😂 餐廳既服務都OK 不過人手太少 點餐都等左一陣~ 整體黎講 唔算太差😃