2022-02-24
作為一個標準嘅抹茶控,其實一直都有bookmarked 呢間cafe~💕 好想試佢個cake好耐啦~bookmarked 左幾年終於去左🥰🍵宇治抹茶半熟焦香芝士蛋糕 🧀❃ 作為matchaholic,我真係超級推薦呢個抹茶basque burnt cheesecake😍😍抹茶味超級濃郁,亦帶有回甘,真係完全係好純嘅宇治抹茶味~❃ 蛋糕又夠creamy同埋好夠dense好綿密啊😆每啖都係滿滿嘅抹茶cheese cake,十分滿足💕半熟效果都做得好好,之前食過其他burnt cheesecake有啲一係過份軟淋(質地似cream brûlée ),有啲就係似普通日式cheesecake,缺少左creamy口感~ 但呢個兩樣都有❃ 同埋覺得佢1 slice都幾大舊🤩 真係食完會有少少飽左🤣💚🤍🤎三色雪糕窩夫🧇❃ 有三款味嘅雪糕🤤有焙茶味,抹茶味同Vanilla 味嘅雪糕~ 雪糕整體都好幼滑,不過有啲快溶😂❃ 抹茶味雪糕嘅抹茶味都係好濃郁啊😍好鍾意佢呢種唔會好甜嘅抹茶雪糕~但係焙茶味就相對有啲遜色🙈 焙茶茶味冇抹茶味咁濃厚,同埋比抹茶味甜少少~而雲呢拿味對我黎講就有啲甜~❃入面仲有白玉同一啲丸
🍵宇治抹茶半熟焦香芝士蛋糕 🧀
💚🤍🤎三色雪糕窩夫🧇
❃入面仲有白玉同一啲丸子😆 竟然有抹茶味嘅丸子😳超surprise因為真係冇食過~不失所望,都係有好重嘅抹茶味~而口感都好夠煙韌🤩
我地total食左$120幾,覺得都ok抵,因為我地直接食左呢兩樣野當lunch🤣 覺得都夠食,食完都有啲飽~ 鍾意matcha嘅你可以mark低去試試佢🥰