2022-11-23
日本東京抹茶專門店🥞🍮☕The Matcha Tokyo今次黎呢間日本東京過江龍~以有機抹茶為賣點嘅The Matcha Tokyo。經過過好幾次尖沙咀店都掙扎試唔試,咁啱向屯門見到開咗分店又有位無乜人就入去試下啦佢做法同starbucks差唔多,都係向櫃面落單,等叫號,自己攞餐;為一唔同嘅係向枱面有溫馨提示食完野要自己處理將垃圾掉入垃圾桶同餐具歸還比職員今次叫咗抹茶牛奶配雪糕同埋檸檬批(大家要留意佢餐牌得日文同英文,雖然有圖,但唔係太識嘅話會有少少唔知點算)講返野食~🍵今次叫咗抹茶牛奶配抹茶雪糕,雪糕味道職員會問你係咪要返抹茶味,可以轉牛奶味,我就揀咗抹茶味。雪糕食落去抹茶味唔係太濃,但係好滑,唔錯。抹茶牛奶就唔覺有咩特別,唔係好突出,下次試返熱嘅先知個究竟🙈🍰而蛋糕方面就揀咗檸檬批~批面白色嘅係棉花糖;第一啖食落好係好酸,比平時食嘅酸好多,係一個衝擊,之後跟棉花糖一齊食落去就中和返,整體唔錯。最最最鐘意佢個餅底,係有落杏仁粉一齊整,呢個真係不得了,而家好多地方整餅底都淨係用消化餅個類,唔會落杏仁粉(可能成本貴🤔),但真係好好多呀今餐總結~環境⭐⭐⭐⭐⭐食物⭐⭐⭐⭐性價比⭐⭐tota
今次叫咗抹茶牛奶配雪糕同埋檸檬批
講返野食~
今餐總結~
環境⭐⭐⭐⭐⭐
食物⭐⭐⭐⭐
性價比⭐⭐
total食咗110蚊,環境乾淨明亮,食物有驚喜,但算貴,性價比一般😓😓
#foodie #food #foodstagram #hkfoodie #hk #hkfood #hkcafe #tuenmun #tmcafe #tuenmunfood #tuenmuncafe #thematchatokyo #matcha #lemonpie #icecream #香港 #香港美食 #食好西 #食評 #食評分享 #誠實 #誠實食評 #全自費非廣告