2016-05-05
鮮明既門面 令到我係酒吧街走過都見到咁岩下午茶時間 又見佢個promotion board 寫住有抹茶甜品食同友人諗左諗 不如入去坐低 享受下假期既tea time啦mango cha cha 出抹茶甜品?! 有意思 有新意 所以一試無妨啦簡簡單單的裝修 甜品店就係要咁樣先襯托出五花百門的甜品吧!!誠意?! 真係望完佢地個自家設計既人手畫既menu就知喇 畫功勿論先 有呢個心思就已經回票價 況且都唔差吖當我見到抹茶 吉士 豆腐 拿破崙....呢個驚為天人既組合之後我即時點左呢個 因為以上既都係我鐘意食既野 砌埋一齊我諗點都無得輸囉!!! 淨係個賣相 我已經覺得好味用左硬穌皮配合一層既抹茶吉士醬 唔會咁易散開之如又唔會令你進食個陣有咩尷尬野發生 (即係彈到四圍係咁呢!?) 好重既抹茶味 甜度適中同埋個穌皮一齊食會好夾 唔似得平時吉士醬咁甜穌皮夠脆夠厚夠鬆化 一切就開 唔會散晒真係一個好好既設計黎!!!豆腐雪糕好重黃豆味 滑身之如同側邊既丸子一齊食 係好有口感同層次一下彈牙一下軟滑 好得意分開一半都唔會散開晒架 切口好整齊!! 亦都見到穌皮好鬆化友人就點左呢個心太軟佢本身比較喜好蛋糕類甜品
同友人諗左諗 不如入去坐低 享受下假期既tea time啦 mango cha cha 出抹茶 甜品?! 有意思 有新意 所以一試無妨啦 簡簡單單的裝修 甜品店就係要咁樣先襯托出五花百門的甜品吧!! 誠意?! 真係望完佢地個自家設計既人手畫既menu就知喇
畫功勿論先 有呢個心思就已經回票價 況且都唔差吖
我即時點左呢個 因為以上既都係我鐘意食既野
砌埋一齊我諗點都無得輸囉!!! 淨係個賣相 我已經覺得好味
用左硬穌皮配合一層既抹茶吉士醬 唔會咁易散開之如
一下彈牙一下軟滑 好得意 分開一半都唔會散開晒架 切口好整齊!! 亦都見到穌皮好鬆化
佢本身比較喜好蛋糕類甜品 所以都要食啲接近蛋糕既甜品先得
一杯綠茶 一個豆腐雪糕 一碗白丸子加紅豆蓉 加一個熱辣辣新鮮出爐既心太軟
呢個甜品組口都幾豐富!!!! 一切開個心太軟......熔岩衝住出黎
阻都阻唔住呀真係 因為友人話好多舖頭既抹茶心太軟都會overcooked
而佢見到今次爆出岩漿 好興奮咁話!!!!
好濃既抹茶味 甜度係低既 所以好岩佢食 可以真正咁食到抹茶既味道
配合埋凍冰冰既豆腐雪糕食 一暖一凍既感覺 難以形容!!!
抹茶紅豆 永遠的最佳拍檔 加埋丸子更係錦上添花!!!
食完飲一杯暖暖既綠茶 清一清口腔 友人個滿足樣真係呢..
好多忌廉係面 配合埋抹茶牛奶 好香滑同埋令到個奶泡更加厚實
好似飲緊奶shake咁 茶味好出 睇佢好似好淺色咁 但竟然會比牛奶味更突出