2017-11-05
一向都鐘意KOI嘅瑪奇朵飲品,特唔係烏龍茶,味道較出,而抹茶系列推出一段時間都未有勇氣去嘗試。主要係怕伏,始終我唔係太鐘情台式嘅抹茶飲品。之前就喺何文田中過一次伏。不過見都有啊少人推介,好奇心驅使,加上唔知供應到幾時,都把心一試。抹茶系列有兩款,包括拿鐵、瑪奇朵,定價$22-34,視乎大中小杯。店員話瑪奇朵系列冇得加配料,所以放棄芋圓珍珠。抹茶瑪奇朵 $26/M/少糖一如既往點左少糖,抹茶瑪奇朵上面係奶蓋,下面以抹茶粉沖成,形成清晰嘅漸層。如果點拿鐵,漸層係調番轉的。KOI嘅奶蓋真係幾厚身,隔左好耐依然完整無缺,唔會輕易同飲品混合,味道帶甜,奶味幾香。抹茶唔係我杯茶,唔知係咪因為點左少糖,入口有一點點苦,同奶蓋沖撞後中和番會好啲。如果是樣的話,有機會我會再試下拿鐵嗰款會唔會好飲啲,可能混合黎飲容易入口啲。
抹茶瑪奇朵 $26/M/少糖
如果點拿鐵,漸層係調番轉的。