2018-05-16
耐唔耐抹茶癮就會發作 今日就趁lunchtime去太古既京林屋食返個抹茶lunch雖然一心為個甜品,但正餐都要食既京式鰻魚飯係原條鰻魚呀 定食仲會有前菜同埋麵豉湯講返個飯先,上面會有舖滿飯既蛋碎同紫菜碎。唔係白飯黎既,係已經撈匀左鰻魚汁既飯。鰻魚骨唔多,就算有都係軟骨,我會吞埋 因為係原條,真係啖啖肉焙茶 朝薰焙茶即是炒過既茶葉,店員上茶時先介紹沖法,亦會附上說明卡以防你唔記得左每次用熱水倒落茶壺至八成滿,然後就反一反個漏斗仔,當沙漏完就係大概30秒,呢個時候就飲得咖啦。第一杯茶味十分濃,到第二杯雖然較前一杯淡,但茶香就更突出。每杯都有唔同味道,特別香港限定芭菲主角出場了 一杯芭菲有多種味道同口感。抹茶味濃,唔係得奶味,而且唔會太甜 除左抹茶雪糕,仲會有白玉、蕨餅、啫喱。食到底仲會有士多啤梨 一杯就完全滿足晒我既願望 正
雖然一心為個甜品,但正餐都要食既
京式鰻魚飯
京式鰻魚飯