2015-04-29
店名: Check in Tokyo地址 : 旺角登打士街43P-43S號地下9B號鋪好味指數:7.5/10價錢:$42京都抹茶牛奶雪糕 配日本蕨餅&白玉紅豆小店位於登打士街,在人流如鯽的旺角上卻一點也不突出。可能是新開張關係,沒有人龍,店內裝修簡單而整齊,讓人感到舒適。雪糕有三款,牛奶,綠茶和雙拼,愛試新野的我當然揀左deluxetwist,配埋日本蕨餅&白玉紅豆。由於配料很多,她建議我們用杯代替筒。雪糕份量不多,牛奶味比綠茶味出色,而配料中的蕨餅好似糯米滋咁,甜甜地,很特別,而白玉夠曬煙un。雖然雪糕唔算大杯,不過都溶得幾快下,所以都要食得比較快。小店開左大約一星期,收銀的是日本人,她講的流利廣東話嬌嗲而可愛,而且很落力向我們推介食物,還自豪地說:我地有facebook,instagram同openrice,咁有heart的小店,唔係唔支持呀?
地址 : 旺角登打士街43P-43S號地下9B號鋪
好味指數:7.5/10