2019-01-05
同女友慶祝完聖誕節,點都要同屋企人慶祝返次補數既~~~難得兩老肯去遠d既地方揾食,甘我今次就帶佢地去到位於北角既<Soul 9+>,順便試下新野~~~<Soul 9+>位於書局街附近,餐廳位置比較偏僻,當晚都要揾左一陣先去到~~原本想叫好多人都推薦既溫泉蛋杯同玉子燒,但餐廳當日入唔切蛋同魚,結果所有有關蛋同魚既菜色我地都唔叫得...........首先上場既沙律,醬汁既酸甜比例配搭不俗,十分開胃~~~燒美國豬鞍扒伴薯角及沙律 $178 - 豬扒幾厚兼且唔肥,但味道實在太淡(長輩甚至話味道近乎似白煮豬扒)~~~日本鷄胸XO醬鮮茄扁意粉 $128 - 意粉屬於比較硬身既類型,配合鮮甜既番茄汁其實味道唔錯,但説好的XO醬好似食唔出........香煎雞軟骨餃子伴燒餅汁 $58 - 餃子裏面包住係一粒粒經搞碎後既雞軟骨,餃子皮煎得幾香,整體少油而不膩~~~ 黑松露忌廉蘑菇湯 - 黑松露令原本甜味濃郁既蘑菇湯增加左一層香味,但如果可以上臺時既溫度再熱返少少會好d~~~埋單人均約150蚊,價錢係同區算係合理水平,但質素上暫時未有令我有想返桌既衝動~~~
首先上場既沙律,醬汁既酸甜比例配搭不俗,十分開胃~~~