2022-06-19
風雲丸都係一間日式拉麵店,佢嘅裝修都別有風格,大部份嘅牆畫,燈飾,枱櫈既都有日本特色,今日就試吓佢嘅招牌拉麵先😆😆拉麵有唔同既食法俾你揀,由佢嘅軟硬度,大小,甚至調味方面都有得揀,真係非常細心,款式唔算多,拉麵,石鍋飯,每款都係得幾種,我哋分別揀咗豚骨魚介味嘅沾麵同埋拉麵🍜🍜拉麵嘅意思相信大家都知道,佢係一個有豚骨濃湯底再加豚肉嘅湯麵,首先佢嘅湯底係非常濃郁,有一股魚香味,相信佢哋嘅湯底係用豚骨熬製而成,所以個味道絕對係非常清新,食唔出有添加嘅味道,拉麵方面就叫咗適中硬度,食得出佢哋對拉麵嘅執着,因為咁啱坐正喺吧枱,見到佢處理拉麵嘅時候係會用計時器,先可以做出咁有彈牙,咁爽既拉麵,另外揀咗適中嘅份量,啱啱好食晒,配料方面都一定會有筍,佢嘅筍好嫩,絕對唔會有根,甚至有啲會有渣,雖然係配菜,但都做得好好👍🏻👍🏻👍🏻另外沾麵嘅意思大概係面同湯分開,湯會再濃啲潔啲,好似變咗醬咁,將啲麵點落醬度,佢用咗石鍋嚟載魚介濃湯醬,所以佢仲熱辣辣,滾緊,湯底方面同拉麵嘅湯底相似但佢會濃兩至三倍,所以味道更出,至於豚肉方面佢肥瘦均勻,雖然唔會好嫩,但成個質感唔錯,好重豚肉味,所以風雲丸都係一間出色嘅拉麵店😋
另外沾麵嘅意思大概係面同湯分開,湯會再濃啲潔啲,好似變咗醬咁,將啲麵點落醬度,佢用咗石鍋嚟載魚介濃湯醬,所以佢仲熱辣辣,滾緊,湯底方面同拉麵嘅湯底相似但佢會濃兩至三倍,所以味道更出,至於豚肉方面佢肥瘦均勻,雖然唔會好嫩,但成個質感唔錯,好重豚肉味,所以風雲丸都係一間出色嘅拉麵店😋😋😋
另外嗌咗五件照燒餃子,佢嘅煎法同出邊有啲分別,上碟都係反轉嘅,但佢面頭嘅脆片又幾特別,要成塊完整咁煎到都有啲難, 佢個底剪得幾脆,但餃子頂就唔係好香口,煎得唔夠耐,不過整體味道都唔錯😍
野飲就叫咗蜜桃梳打,佢係一支裝,味道好似汽水咁,我就覺得甜度啱啱好,可能有啲人會覺得有啲甜,但係汽水嚟計還可以嘅😌😌