2019-09-08 1715 views
近日社會確實有點動盪不安,大家都心情低落😞。生日到了,就選擇來到新開的 V Walk 商場, 同媽媽一齊食個簡單的生日飯吧!呢間餐廳喺商場嘅地下樓層。地下鐵A出口行過嚟只需兩三分鐘,非常容易搵到!平日嘅晚上,都有不少食客過嚟食晚餐。餐牌都非常吸引, 價錢亦大眾化,亦有非常多種類嘅不同日本食品。 我是偏好刺身魚生飯等生的料理,媽媽就鍾意拉麵等嘅熟食, 正好可以大家分享一下。特盛醬油濃雞白湯拉麵 $88當晚我最喜歡的一定係佢嘅拉麵🍜!完全超乎我嘅想像,湯底非常之濃郁。我哋揀咗加了叉燒嘅版本,佢嘅叉燒肥瘦度剛好,麵條亦是彈牙的。所以推介大家兩個人食,就一定要揀多叉燒嘅版本。價錢差唔多,但係大家都可以share幾塊叉燒。連唔係太鍾意食拉麵嘅我都食了不少呢!黃金軟殼蟹 $72絕對係即叫即炸嘅軟殼蟹,仲有好多鹹蛋黃醬,配埋個紫菜食,就唔會咁肥膩。喜歡佢上菜後嘅溫度依然係溫熱,炸物如果凍左先上台,就會只覺得油份充斥口中了。火炙壽司🍣認識我嘅人,都知道我好鍾意食火炙壽司。我非常推介佢嘅平目魚邊壽司 $14非常肥美, 食落才會覺得滿足!火炙牛油赤海蝦$16火炙牛油帆立貝$20呢兩隻都係食返蝦同帆立貝個鮮

近日社會確實有點動盪不安,大家都心情低落😞。

呢間餐廳喺商場嘅地下樓層。
地下鐵A出口行過嚟只需兩三分鐘,非常容易搵到!

平日嘅晚上,都有不少食客過嚟食晚餐。

特盛醬油濃雞白湯拉麵 $88
當晚我最喜歡的一定係佢嘅拉麵🍜!

特盛醬油濃雞白湯拉麵

完全超乎我嘅想像,湯底非常之濃郁。

連唔係太鍾意食拉麵嘅我都食了不少呢!

黃金軟殼蟹 $72

火炙壽司🍣

認識我嘅人,都知道我好鍾意食火炙壽司

我非常推介佢嘅平目魚邊壽司 $14
非常肥美, 食落才會覺得滿足!

火炙牛油赤海蝦$16
火炙牛油帆立貝$20
呢兩隻都係食返蝦同帆立貝個鮮味。

火炙鵝肝$40
呢個媽媽都食得好滋味,也算大件,食落唔會好肥膩!

和牛廣島蠔卷 $38
仲矜貴到上邊有金箔㗎, 好得意!

極上刺身魚湯漬飯 $198

唔係間間鋪頭有漬飯,所以試一下。

兩種食法,可以簡單地當係刺身飯食,亦可以將刺身飯放喺自己個碗裏,再加入魚湯去食。

我就比較貪心,喜歡有兩種食法!

刺身都非常新鮮同吸引。
喜歡佢嘅海膽,三文魚亦都係厚切。
兩隻蟹鉗加埋魚湯飯一齊食就很不錯!

不經不覺又一年了,新一年最緊要身體健康,亦希望社會快啲恢復平靜。

2019-08-27
$260 (Dinner)
Celebration
Birthday