2012-04-20
日本拉麵風係近呢兩三年開始興起的 最早帶起呢股熱潮的非豚王莫屬自從中環店開張後 日日大排長龍 可見其受歡迎程度較早前終於拉麵店林立既銅記開左分店 可說是食客們天大的喜訊不但交通較為方便 而且餐廳比較大間 輪侯時間當然縮短了趁閒日中午去拜訪 見到門口無人 原本排係對面既後巷 等左十分鐘到趁排隊期間 待應遞了點餐紙 提高落單的效率第一次當然叫了最基本的豚王 入到去 發覺都不是很大 只有廿幾個位不一會 拉麵已經送到 賣相只是一般 配料好像很少的樣子飲一口湯底 非常的濃稠 而且還有點油膩 覺得很滯 但的確好好味濃度已經剔左普通 重口味的食家可以試下'濃味'' 如果個人就不太好了麵條方面 係幼身直身個隻 因為有得揀軟硬度 點了硬口感不錯 幾彈牙 但個人認為可以再硬喲 至於豚肉方面 真的很大塊 舖滿半碗麵 但其實好薄只有幾毫米到 好似紫菜錦薄 但肉味不錯 肥肉分佈均勻 幾好咬口檯面仲有辣芽菜同高菜 好惹味 最重要係有蒜頭碎器 可以壓碎放入碗裡如要加麵的話 不要將湯全都飲完 待應會將麵條另外放進湯裡坦白說 豚王雖然有些方面做得不好 例如豚肉和配料 但整體依然是最好的並無損食店在我心中拉麵的王者地位
自從中環店開張後 日日大排長龍 可見其受歡迎程度
較早前終於拉麵店林立既銅記開左分店 可說是食客們天大的喜訊